Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 20/2 (september 2004) pag. 2

Wat vindt u in dit nummer?

auteur: Harry Klein

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

In deze aflevering veel aandacht voor het centrale thema 'Fort Werk IV', als onderdeel van de Vesting Naarden, dat door diverse schrijvers zal belicht.

Jaap van Welsen laat de geschiedenis van 'Fort Werk IV' de revue passeren onder de veelzeggende en aan duidelijkheid niets te wensen overlatende titel 'De Nieuwe Hollandse Waterlinie in Bussum: Fort Werk IV' en dat doet hij op voortreffelijke en begrijpelijke wijze. Nel Krijnen-Van Gog verhaalt over de schade die de Bussumse bevolking heeft geleden door de bezettingen van de Pruisen en de Fransen. Bussum is altijd het 'haasje' bij aanvallen op en de verdediging van Naarden.

Martin Heyne keek over de schouders van Albertus Perk mee, die als Officier het Beleg van de Vesting Naarden in 1813-1814 meemaakte - Albertus Perk, de latere bekende Hilversumse notaris. Frans de beschrijft de Manoeuvres rondom de Vesting Naarden in 1885 waarbij voor het eerst elektrisch licht werd gebruikt. Goed dat er in die tijd was, want de 'vijand' kreeg zomaar alle militaire geheimen op een presenteerblaadje aangeboden. Een tweede artikel van Martin Heyne: hierin
beschrijft hij het verval, de redding en de wederopstanding van ons erfgoed: Fort Werk IV: 'Verdedigingswerk in ruste 1925-heden'.

En, het programma van de Open Monumentendag 2004 mag hier zeker niet ontbreken. Bezoek op 11 en/of 12 september a.s. de tentoonstelling bij Werk IV. Beslist zeer de moeite waard!

Verder komen in dit nummer aan bod een aantal uiteenlopende en aansprekende onderwerpen zoals:

Wie weet een nieuwe naam (meedoen mensen!);

de boekbespreking door Marcus van der Heide - de kijk op Holland in de 'roaring twenties', maar vooral de herkenbare belevenissen van de toen Tsjechoslowaakse auteur Milos Seifert in 'Herinneringen aan Holland, op bezoek bij de dichter Frederik van Eeden' ; dit boek is een echte aanrader voor mensen die de sfeer van de twintiger jaren van de vorige eeuw willen opsnuiven;

een oproep voor gegevens over 'Bussumse families' en hierop mooi aansluitend de komende verschijning van een CD-rom over 'Gooise Geslachten'; voor onze vele lezers en lezeressen met genealogische belangstelling is het een must deze CD in bezit te hebben;

de vaste rubrieken De Leestafel , dit keer van de hand van ons redactielid Marianne Franssen;

Bussum hoe het was en hoe het nu is, waarin een architectonische miskleun van de gemeente Bussum wordt getoond en tenslotte (wederom) een Bussumse uitglijder in Bussumse aardigheid.

Kortom, een nummer voor vele smaken en voorkeuren.

De redactie wenst u veel aandacht en interesse toe bij het lezen van dit speciale Open Monumentendagnummer 2004.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 126 gasten en geen leden online