Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 20/2 (september 2004) pag. 1

Historische Kring Bussum
Opgericht: 7 juni 1983
ISSN 0920-5683 Jaargang 20 nr. 2 - september 2004
Losse verkoop € 7,50

Inhoud
Wat vindt u in dit nummer . . . pag. 2
Programma Open Monumentendag 2004 . . . pag. 3
De nieuwe Hollandse Waterlinie in Bussum . . . pag. 4
De oorlogsperikelen van Bussum 1787 en 1813 . . . pag. 25
Bussum en het beleg van Naarden 1813-1814 . . . pag. 35
Manoeuvres rondom Naarden 1885 . . . pag. 46
Verdedigingswerk in ruste 1925-heden . . . pag. 52
Wie weet een goede naam? . . . pag. 59
Boekbespreking . . . pag. 60
Bussumse families . . . pag. 62
CD-Rom over Gooise geslachten . . . pag. 63
De leestafel . . . pag. 64
Bussum, hoet het was en hoe het nu is . . . pag. 66
Bussumse merkaardigheden . . . pag. 67

Auteursrecht voorbehouden: Gehele of gedeeltelijke overneming of reproductie van de inhoud van deze uitgave, op welke wijze dan ook, is zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteursrechthebbende verboden, behoudens beperkingen bij de wet gesteld.

Tekening omslag: Getekend door Lex Tempelman, eigendom van Nanny Blank

Redactie
Marianne Franssen
Inge Geerling-Engelbarts
Harry Klein
Ageeth Krijnen

Redactieadres:
Graaf Janlaan 33
1412 GG Naarden
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 36 gasten en geen leden online