Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 20/2 (september 2004) pag. 1

Historische Kring Bussum
Opgericht: 7 juni 1983
ISSN 0920-5683 Jaargang 20 nr. 2 - september 2004
Losse verkoop € 7,50

Inhoud
Wat vindt u in dit nummer . . . pag. 2
Programma Open Monumentendag 2004 . . . pag. 3
De nieuwe Hollandse Waterlinie in Bussum . . . pag. 4
De oorlogsperikelen van Bussum 1787 en 1813 . . . pag. 25
Bussum en het beleg van Naarden 1813-1814 . . . pag. 35
Manoeuvres rondom Naarden 1885 . . . pag. 46
Verdedigingswerk in ruste 1925-heden . . . pag. 52
Wie weet een goede naam? . . . pag. 59
Boekbespreking . . . pag. 60
Bussumse families . . . pag. 62
CD-Rom over Gooise geslachten . . . pag. 63
De leestafel . . . pag. 64
Bussum, hoet het was en hoe het nu is . . . pag. 66
Bussumse merkaardigheden . . . pag. 67

Auteursrecht voorbehouden: Gehele of gedeeltelijke overneming of reproductie van de inhoud van deze uitgave, op welke wijze dan ook, is zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteursrechthebbende verboden, behoudens beperkingen bij de wet gesteld.

Tekening omslag: Getekend door Lex Tempelman, eigendom van Nanny Blank

Redactie
Marianne Franssen
Inge Geerling-Engelbarts
Harry Klein
Ageeth Krijnen

Redactieadres:
Graaf Janlaan 33
1412 GG Naarden
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Actueel

Fusie archiefdiensten in aantocht

   
 

De archieven van Gooise Meren /Huizen -met de vestiging in Naarden Vesting- en het Streekarchief Gooi en Vechtstreek in Hilversum, dat voor Hilversum, Wijdemeren, Laren en Blaricum archieftaken uitvoert, gaan fuseren. Dat meldt Bussums Nieuws Extra op basis van een collegebrief van wethouder Geert-Jan Hendriks aan de gemeenteraad van Gooise Meren. Volgens hem blijkt de schaalgrootte van de afzonderlijk archiefdiensten niet meer passend voor de opgaven waar het archief tegenwoordig voor staat, zoals het digitaal opslaan en beheren in een E-depot. 'Het onderzoek naar deze optie laat weinig ruimte voor twijfel: fuseren is een uitgelezen kans om te komen tot een robuuste organisatie die beter toegerust is voor de opgaven van de archiefdiensten'  staat in de brief.

Lees meer...

Foto van de maand

Juni 2022

Dit is de Groot Hertoginnelaan, vermoedelijk jaren ’20 of ‘30 van de vorige eeuw. Wat opvalt is de rust, die de foto uitstraalt. Een groot contrast met al het verkeer dat nu door de laan rijdt. De kinderen konden toen hier nog op straat spelen. We zien drie grote villa’s, waarvan er enkelen nu ook nog moeten staan, maar door de huidige begroeiing aan het oog zijn onttrokken. Kunt u ons vertellen welke dat zijn en welke huisnummers het betreft? Uw reactie gaarne naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

HKB Nieuws

Excursie grafheuvels

Vrijdagmiddag 10 juni maakte een groep vrijwilligers van de Historische Kring Bussum  en andere belangstellenden een ontdekkingstocht naar de grafheuvels in het heidegebied tussen Bussum en Hilversum. Dit onder leiding van Sander Koopman van de archeologenvereniging ANW Naerdincklant. De excursie betekende een pittige wandeling van ruim twee uur over de Bussumerheide en de Westerheide. Daarbij werden de grafheuvels bekeken, het gebied met het urnenveld en de Lange Heul, met de plaats van een verdwenen middeleeuwse boerderij, waar ook een grafheuvel heeft gelegen.

Lees meer...

We hebben 191 gasten en geen leden online