Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 22/1 (juli 2006) pag. 33

Molen De Wandelaar - de familie Bakker op de Eng

Auteur: Nel Krijnen-Van Gog

 

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

Molen “De Wandelaar” was eigendom van molenaar Klaas Bakker, die in 1884 vanuit Krommenie in Bussum was komen wonen. Hij stichtte met zijn vrouw Hendrica Verweij een groot gezin en ze woonden met zijn allen in de molen.Foto-onderschrift:
Klaas Bakker en zijn vrouw

De molen deed zijn naam eer aan. Menigmaal moest hij voor uitbreidingsplannen verhuizen. De laatste keer in 1921 van de Hamerstraat naar de Eng, in het verlengde van de St. Janslaan. Daar werd de molen geheel nieuw opgebouwd ter hoogte van de Ceintuurbaan nr. 88 en de Ambachtschool. De Bussumse molen van Klaas was een wipmolen van hout, met als vakterm “een Spinnenkop” en van oorsprong een zaagmolen. Na verloop van tijd moest ook deze molenaar zijn bakens (zijn molenstenen) verzetten: hij ging niet alleen koren malen maar ook specerijen zoals kruidnagelen, peper, en tabak snijden. Verder deed de molen dienst als steenmolen. Eerst maalde hij de stenen (stukken marmer) tot schuurpoeder, maar toen de Vim en Ata op de markt kwamen, werden de stenen grover gemalen tot kleine stukjes. Daar werd het zogenaamde kunstgraniet van gemaakt dat gebruikt werd voor aanrechten en vloeren. Ook haalden ze in de oorlog botten bij de slager, droogden ze en vermaalden ze met maden en al tot kippenvoer.

Na het overlijden van Klaas Bakker in 1941 kwam zijn zoon Jan met zijn vrouw en tien kinderen in de molen wonen en werden er stukjes aangebouwd. Behalve molenaar was Jan ook kruidenier en boer. Hij had een schillenwijk om zijn vee te kunnen voeren. Op zijn erf liepen honderden kippen en kuikentjes rond.

Bijna dertig jaar stond de molen op de Eng maar in 1950 haalde de woningbouw de wandelende molen in. Bakker had dit al zien aankomen en de molen, die in 1941 voor het laatst geschilderd was, stond er in 1951 haveloos bij. Twee wieken waren er al afgewaaid. De vereniging “’De Hollandse Molen” had in 1940 al een onderzoek verricht naar het behoud of verplaatsen van de molen, maar zag er niets in. Dit was het begin van het einde van de enig overgebleven molen van Bussum.

Jan Bakker kreeg toestemming van de gemeente een houten huis te bouwen naast dat van Rosmalen aan de Randwegen kreeg tot die tijd een net gebouwde woning aan de Jan Bottemastraat 4 ter beschikking. Lang hield hij het aan de Randweg niet vol, na enkele jaren keerden ze weer terug naar de Bottemastraat.Foto-onderschrift:
Het nieuwe huis van Bakker naast de speeltuin van Rosmalen

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 151 gasten en geen leden online