Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 22/1 (juli 2006) pag. 32

Dorpje in een dorp - de families Langelaar en Van Rosmalen

Auteur: Nel Krijnen-Van Gog

 

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

Eén van de bewoners van het minidorpje aan het einde van de St Janslaan was de in Renswoude geboren Jan Langelaar. Na zijn huwelijk in 1892 met Dirkje van der Wiel vestigde hij zich in Bussum, eerst aan de Nieuwe Spiegelstraat Wijk C.91b, daarna aan de Nw ’s-Gravelandscheweg 58. Hij woonde in 1898 in een huisje op Walden, vlakbij villa Cruijsbergen, waar hij voor Frederik van Eeden werkte. Langelaar hielp Van Eeden met het bewerken van de grond en het verzorgen van het vee. Omstreeks het eind van 1902 verliet Jan met zijn gezin Walden. Waarschijnlijk zijn ze toen naar de Eng gegaan, naar de Voormeulenlaan 60 (later veranderd in St. Janslaan 90) om voor zichzelf te beginnen.

Op de Eng bleef Langelaar een kleine boer die koeien, kippen en ganzen hield. Hij heeft ook gewerkt bij de toen nog kleine gasfabriek onder baas Vermeulen. Later werkte hij bij het waterleidingsbedrijf, meestal rond de watertoren. Toen zijn dochter Maria in 1922 trouwde met Jacobus van Rosmalen, gingen zij ook in het buurtje wonen. Jacobus was sloper maar begon tussen de bomen een kleine speeltuin. Hij bood ook vertier voor de ouderen. Je kon er wat drinken, en het terras waar vaak werd gedanst door de jongelui uit het Gooi, was een ware trekpleister.

Ook zoon Rijk ging na zijn huwelijk in 1933 met Jannetje van Dooijeweerd bij zijn ouders wonen, net als de broer van Jannetje, Lambertus Dooijeweerd, die zich hier als autosloper vestigde.

Waterleiding was er niet, maar de meeste bewoners hadden zelf een waterpomp geslagen van ongeveer 15 tot 20 meter diepte, en daar kwam heerlijk koel helder water uit. Het was er prettig wonen, genoeg ruimte, een heerlijk speelterrein voor de jeugd.

Er hebben heel wat families in het buurtje gewoond: Schoonemeijer, Boelenhoven, van der Laan, Dankmeijer en De Kruijff. Vanaf 1921 stond daar ook Molen De Wandelaarvan Klaas Bakker (zie het artikel over De Wandelaar). Jan, de zoon van Klaas, woonde eerst aan de Laarderweg waar later W. Hagen zou wonen (zie het artikel over W. Hagen).

Hij had in de Flevolaan een houten huis gekocht met de naam “Uit en thuis” en had dat opgebouwd in het buurtje, daar waar nu de huizen
van de Versteegstraat 77-79 staan. Dit grote huis was geïsoleerd met turfmolm tussen de houten wanden en het had mooie glas-in-lood ramen. Voordat Jan een eigen waterput had geslagen moesten ze naar de molen lopen om daar bij de pomp de emmers te vullen. Water werd niet alleen gebruikt voor de koffie, maar ook voor de was; dat waren dus heel wat emmertjes.

In 1950 kwam er een eind aan deze kleine gemeenschap. De steeds meer naderende nieuwbouw dwong hen te verhuizen, zeer tegen hun zin. De familie Van Rosmalen ging naar de Randweg, kreeg daar een huisje met een opslagplaats voor hun sloopbedrijf en begon weer een speeltuin ‘Heidezicht’.Foto-onderschrift:
Huis en erf van LangelaarFoto-onderschrift:
Dansen op het terras bij Rosmalen

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 64 gasten en geen leden online