Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 22/1 (juli 2006) pag. 31


Een burgemeester kan niet tegen zijn verlies - de Koepel van De Roeper

Hans Jonker 

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.\

 

In het midden van de 19e eeuw was kandidaat-notaris A.L.de Roeper gedurende twee jaar burgemeester van Bussum. Toen hij in 1852 werd benoemd tot secretaris in Naarden beëindigde hij zijn burgemeesterschap.

Uit hoofde van zijn opeenvolgende functies was hij vermoedelijk op de hoogte van de plannen van het Ministerie van Oorlog om de verdedigingswerken rondom de vesting Naarden te verbeteren. De verleiding was voor De Roeper waarschijnlijk te groot. Hij kocht snel grote stukken grond op de locatie waar hij verwachtte dat een nieuwe vooruitgeschoven post van “het Offensief van Naarden” gebouwd zou worden. Deze locatie lag op Hilversums grondgebied langs de straatweg naar Amersfoort en zou een ring van op regelmatige afstanden gebouwde fortificaties complementeren.

     
Prentbriefkaart “De ruïne aan de Laarderstraatweg”
 

Tot zijn grote ergernis liepen de onderhandelingen met het Ministerie over de verkoop van deze bouwlocatie op niets uit. Het verdedigingswerk werd dichter bij de vesting gebouwd: op Huizer grondgebied tegenover de Gooische Boer. De Roeper gaf zich niet gewonnen. Gewapend met zijn wetskennis liet hij in 1855 een torenvormig bouwwerk neerzetten op zijn Hilversums perceel, en legde hij bij notariële acte vast dat afbraak van dit bouwwerk gedurende 99 jaar verboden was. De “Koepel van De Roeper” werd een begrip.

De elementen voelden zich niet gebonden door de wettelijke belemmeringen en in een stormnacht in december 1916 verloor de koepel door natuurgeweld haar bovenbouw. De overblijvende ruïne heeft nog tot ver in de 20eeeuw in steeds sterke mate van verval aan de Amersfoortsestraatweg gestaan. Nadat de resten waren opgeruimd heeft het perceel nog braak gelegen tot ruim na afloop van de 99-jarentermijn: pas in de jaren zestig werd op Amersfoortsestraatweg nr. 53 een bungalow gebouwd.Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 96 gasten en geen leden online