Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 22/1 (juli 2006) pag. 30

Veel geschreeuw en weinig wol - de varkensmesterij van Griffioen

Auteur: Hans Jonker

 

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

In de Kerkstraat was aan het begin van de 20e eeuw de slagerij van Griffioen gevestigd. Slager J.G. Griffioen was een avontuurlijke man die in zijn leven een opeenvolging van wilde plannen smeedde en daarbij aanzienlijke sommen geld verdiende en net zo snel weer verloor.

Met deze koopmansgeest kwam Griffioen in het bezit van grote stukken grond in Bussum, onder andere de Koeienkamp, een voormalige zanderij tussen de Oud Bussummerweg en de Huizerweg, en een voor afbraak bestemde villa aan de Amersfoortsestraatweg. Als een ware projectontwikkelaar verkavelde hij de percelen en wist ze, gebruikmakend van de nijpende Bussumse woningbehoefte, met veel winst te verkopen.

In 1913 liet Griffioen op de enggronden een grote schuur bouwen. Het bouwwerk omvatte tien hokken waarin de slager een varkensmesterij begon. De aanneemsom bedroeg het voor die tijd forse bedrag van fl. 8.990,-. Op het dak liet Griffioen aan één kant het gezegde “Veel geschreeuw en weinig wol” schilderen, aan de andere kant stond de tekst “Hij die vee houdt, is huid te verwachten”. Het huidige Prinses Margrietplantsoen ligt op de plaats van dit opmerkelijke bedrijf.Foto-onderschrift:
De varkensmesterij en de oprukkende woningbouw, 1949

De varkensschuur aan de Laarderweg heeft er nog tot 1950 gestaan. Via grondruil was de gemeente Bussum er na een zeer langdurig proces van onderhandelen eerder al in geslaagd de grond van koopman Griffioen in eigendom te krijgen. Het ontruimen van de varkensmesterij ging vervolgens opnieuw met veel vijven en zessen gepaard.Foto-onderschrift:
Bussumse Courant, 28 oktober 1950 (Streekarchief Naarden)

Omdat inmiddels de nieuwbouw tot aan de schuurdeur was gevorderd nam de gemeente Bussum het besluit om het vee op 4 november 1950 over te brengen naar de Kamphoeve (een boerderij aan de Franse Kampweg die al in gemeentelijk eigendom was). Daar is het varkensbedrijf nog enige jaren voortgezet, tot ook de Kamphoeve moest wijken voor gemeentelijke uitbreidingsplannen (die uiteindelijk niet zijn doorgegaan).

Later dreef Griffioen een zuivelhandel aan de Oud-Bussummerweg, in het pand waar nu de wijnhandel van zijn kleinzoon gevestigd is. Een persoonlijk faillissement maakte een einde aan de grootscheepse speculaties. Ditmaal profiteerde de gemeente Bussum door uit de boedel tegen aanvaardbare prijzen weer grote stukken bouwgrond te verwerven.Foto-onderschrift:
J.G.Griffioen, collectie familie Griffioen

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 44 gasten en geen leden online