Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 22/1 (juli 2006) pag. 21-23

De Eng in de eerste helft van 20e eeuw

Auteur: Eric de Ruijter

 

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

Tot 1940 was de Spijkerstraat de zuidelijke grens van de bebouwing van Bussum.

Daarbuiten bleef er alleen nog een stuk van de toenmalige Bussumer Eng over. Dit gebied bestond nog uit woeste oergrond met heide en wat bos, waar je nog op kwartels kon jagen. Een deel hiervan was in bezit van de gemeente en een deel was van particuliere eigenaren. Het was een stuk vergeten Bussum waar in de loop der jaren circa 60 gezinnen waren neergestreken. Ze bouwden er hun huizen (van hout vanwege de verboden kringen) en woonketen met schuurtjes en andere bouwsels en ze hielden op kleine schaal kippen, varkens en soms ook wat groter vee. Meestal was dat ook zonder toestemming of vergunning van de gemeente.

In het begin is de gemeente daar tegen opgetreden, zoals in 1923, toen K.H. ten Hengel en J. Bakker hun woonketen zonder toestemming in de Eng aan de Laarderweg hadden neergezet. Dit werd niet getolereerd door de gemeenteraad en ze moesten hun woningen binnen twee weken afbreken. Het verzoek om alsnog een vergunning te verlenen, werd afgewezen. De pas enkele maanden in Bussum wonende schilder Ten Hengel brak zelf zijn behuizing af en vertrok naar De Bilt, waar hij vandaan kwam. Bakker gaf geen gehoor aan het verzoek en zijn woonkeet werd door de gemeente afgebroken.

Dit geeft al een beetje aan dat het vaak kleurrijke figuren waren, die hielden van het vrije leven. Toen de woningbouw aan hun deur klopte kostte het de
gemeente veel moeite hen weg te krijgen. Hierna worden een aantal bouwsels en personen naar voren gehaald die laten zien wat voor bijzondere buurt de Eng was voor de nieuwbouw.Foto-onderschrift:
Het laatste huis van Bussum in 1939 St. Janslaan / hoek Talmalaan (foto Gemeentewerken Bussum, coll. Streekarchief Naarden)Foto-onderschrift:
Op deze kaart zijn de gebouwen en wegen van vóór de bebouwing te zien en het wegenplan van nu. De volgende gebouwen worden beschreven in dit nummer:
1. Huis Dankmeijer
2. Huis Griffioen
3. Molen De Wandelaar
4. Huis Jan Bakker
5. Huis Hagen
6. Woonwagenkamp

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 38 gasten en geen leden online