Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 22/1 (juli 2006) pag. 2

Wat vindt u in dit nummer?
auteurs: Eric de Ruijter en Lars Wieringa

 

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.


“Ik ga naar de nieuwe buurt” plachten oude Bussumers nog wel eens te zeggen als ze naar Bussum-Zuid gingen. Inmiddels is de ‘nieuwe’ bebouwing op de Eng al weer meer dan 60 jaar geleden begonnen, en is de buurt toe aan een nieuw bestemmingsplan. Daarom graven we in dit nummer in de geschiedenis van de Eng.

Chronologisch gezien begint dat 3 miljoen jaar geleden met een artikel over het Gooi in de prehistorie. Lange tijd was de Eng, de gemeenschappelijke landbouwgronden, geen Bussums grondgebied. Tijdens de 16e tot en met de 18e eeuw was het Huizers gebied. We geven een beschrijving van de Eng vanaf 1827, toen het Hilversums grondgebied werd.

Pas in de twintigste eeuw begint de Bussumse tijd. Allerlei plannen worden gemaakt voor het nieuwe gebied. Er is het plan voor het villapark de Eng en een eerste uitbreidingsplan van architect De Bazel (1923). Het artikel over het uitbreidingsplan 1939 begint bij de eerste plan van de gemeente Bussum uit 1929. In de geschiedenis van de Palmkazerne is te lezen hoe deze in 1939 de woningbouwplannen doorkruiste.

Het lijkt alsof er vóór de grootschalige nieuwbouw na de tweede wereldoorlog niet veel te beleven viel op de Eng. Een hele serie artikelen maakt duidelijk dat allerlei kleurrijke figuren en bijzondere bouwsels het gebied bevolkten. Daarbij kan gedacht worden aan de fruitkwekerij van Dankmeijer, de varkensstallen van Hagen, of de molen “De Wandelaar” van molenaar Klaas Bakker. Zij kregen allemaal te maken met de oprukkende woningbouw.

De bebouwing in de jaren ‘50 kreeg even landelijke bekendheid met het goedkope-woningen-plan van wethouder Bouma.

Onze vaste schrijver Martin Heyne heeft deel V van zijn “De geschiedenis van Bussum” af, dat de periode beschrijft globaal rond 1800. Deel VI verschijnt ook nog dit jaar.

In het volgende nummer kijken we naar een andere kant van Bussum, Het Spiegel.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 41 gasten en geen leden online