HOME HKB
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 20/3 (december 2004) pag. 16

Herman Bierman vertelt . . .

auteur: Herman Bierman (met hulp van Ina de Beer)

Klik hier voor de pdf van dit artikel.


Een onderdeel van het Documentatiecentrum is de fotoafdeling. Ongeveer tien jaar geleden kreeg de Historische Kring de beschikking over een computer. Toen bekend werd dat niemand deze computer kon bedienen, heb ik mij gemeld, met de mededeling dat ik geen ervaring had maar wel bereid was het te leren. Daarom volgde ik een DOS-cursus en met de steun van de heer Dekema van het stadsarchief Naarden was ik in februari 1995 in staat de computer te bedienen.

Met veel enthousiasme ben ik begonnen de gegevens van de foto’s in te voeren. Inmiddels is het aantal foto’s opgelopen tot ruim 3500. De foto’s staan in dozen in de kast, gerangschikt en op nummer, en de beschrijvingen staan onder hetzelfde nummer in de computer, zodat alles gemakkelijk terug te vinden is. Er komen nog steeds foto’s bij van oude panden die gesloopt werden en nog gesloopt worden, waar dan weer nieuwbouw verrijst.

In het begin werkte ik samen met de dames Mien Gielen, Agnes Bensdorp, Kinnie Offringa en de heer Ad Jansen. Allen woonden al heel lang in Bussum en hadden veel herinneringen, wat uiteraard het beschrijven van de foto’s ten goede komt. Nadat Mien Gielen en Ad Jansen ermee gestopt waren, zijn we met drie mensen doorgegaan. Negen jaar ben ik er nu al mee bezig, maandagmorgen en vrijdagmiddag, en het verveelt nog steeds niet. Maar de techniek staat niet stil, en dit is de reden dat ik nu begonnen ben met een nieuwe medewerker, Wieger Setten. Hij is voor mij een belangrijke steun bij het scannen van de ruim 3500 foto’s, zodat de beschrijving naast de foto geplaatst kan worden en alles nog veel toegankelijker wordt.

Er is nu een uniek overzicht van foto’s en beschrijvingen van circa 1800 tot heden, dat duidelijk maakt hoeveel werk verzet is en wordt door de medewerkers van de fotoafdeling van de Historische Kring Bussum.

En wilt u Herman en Wieger helpen? Graag!

U wilt iemand feliciteren of bedanken?
Cadeau-tip: geef een jaargang Contactblad HKBussum.

Administratie- en redactieadres HKBussum
Huizerweg 54, 1402 AD Bussum.
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Actueel

Graf van Maria Mispelblom Beijer gevonden

Het vasthoudende speurwerk van Margreet de Broekert naar leven en werk van kunstenares en dierenactiviste Maria Mispelblom Beijer-Theunissen heeft nu ook de locatie van haar graf opgeleverd: de Oude Begraafplaats Naarden. Dat gebeurde met hulp van de Gemeente Gooise Meren en de Stichting tot behoud van de Oude Begraafplaats Naarden. Kort geleden vond Margreet de Broekert de overlijdensadvertentie waarin stond dat ze daar was begraven.

Lees meer...

Foto van de maand

Januari 2021

Ruim 100 jaar geleden kwam er in Bussum een Amsterdamse foto-handelaar wonen, Johan Guy de Coral, die 4 fotozaken in het land bezat, statiefoto’s maakt en de fotografie breed propageerde. In de 1ste W.O. hield hij zich bezig, samen met Van Dishoeck, met de opvang en tijdelijke huisvesting van vele Vlaamse vluchtelingen. Hij bekleedde bestuursfuncties bv. van Verenigingsgebouw “Concordia" en in het Feestcomité 25-jarig ambtsjubileum van koningin Wilhelmina.

De box op de afbeelding is een vlakplaatcamera met zijn naam als merknaam!  Wie bezit zo’n fraaie oude camera met het naambordje: Guy de Coral erop? Of een foto van hem? Of andere producten van deze hof-leverancier en -fotograaf?  De HKB hoort hier graag meer over.

Deze bijzondere Bussumer woonde overigens vanaf 1903 in villa Gertrude, op de Albrechtlaan nr. 1 (zie foto van de maand mei 2020). Hij stierf in 1930, 62 jaar oud en is begraven in Bussum.

Hier een overzicht van alle foto's van de maand 

We hebben 22 gasten en geen leden online