HOME HKB
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 20/3 (december 2004) pag. 16

Herman Bierman vertelt . . .

auteur: Herman Bierman (met hulp van Ina de Beer)

Klik hier voor de pdf van dit artikel.


Een onderdeel van het Documentatiecentrum is de fotoafdeling. Ongeveer tien jaar geleden kreeg de Historische Kring de beschikking over een computer. Toen bekend werd dat niemand deze computer kon bedienen, heb ik mij gemeld, met de mededeling dat ik geen ervaring had maar wel bereid was het te leren. Daarom volgde ik een DOS-cursus en met de steun van de heer Dekema van het stadsarchief Naarden was ik in februari 1995 in staat de computer te bedienen.

Met veel enthousiasme ben ik begonnen de gegevens van de foto’s in te voeren. Inmiddels is het aantal foto’s opgelopen tot ruim 3500. De foto’s staan in dozen in de kast, gerangschikt en op nummer, en de beschrijvingen staan onder hetzelfde nummer in de computer, zodat alles gemakkelijk terug te vinden is. Er komen nog steeds foto’s bij van oude panden die gesloopt werden en nog gesloopt worden, waar dan weer nieuwbouw verrijst.

In het begin werkte ik samen met de dames Mien Gielen, Agnes Bensdorp, Kinnie Offringa en de heer Ad Jansen. Allen woonden al heel lang in Bussum en hadden veel herinneringen, wat uiteraard het beschrijven van de foto’s ten goede komt. Nadat Mien Gielen en Ad Jansen ermee gestopt waren, zijn we met drie mensen doorgegaan. Negen jaar ben ik er nu al mee bezig, maandagmorgen en vrijdagmiddag, en het verveelt nog steeds niet. Maar de techniek staat niet stil, en dit is de reden dat ik nu begonnen ben met een nieuwe medewerker, Wieger Setten. Hij is voor mij een belangrijke steun bij het scannen van de ruim 3500 foto’s, zodat de beschrijving naast de foto geplaatst kan worden en alles nog veel toegankelijker wordt.

Er is nu een uniek overzicht van foto’s en beschrijvingen van circa 1800 tot heden, dat duidelijk maakt hoeveel werk verzet is en wordt door de medewerkers van de fotoafdeling van de Historische Kring Bussum.

En wilt u Herman en Wieger helpen? Graag!

U wilt iemand feliciteren of bedanken?
Cadeau-tip: geef een jaargang Contactblad HKBussum.

Administratie- en redactieadres HKBussum
Huizerweg 54, 1402 AD Bussum.
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Actueel

Open Monumenten Dag 2020

Dit jaar komt er in Bussum toch een Open Monumentendag! Het thema is 'Leermonumenten'. Door de corona situatie was het lange tijd onzeker of de Historische Kring Bussum op 12 september een programma kon maken op een locatie in aanwezigheid van publiek. Gelukkig zijn sinds 1 juli de corona maatregelen zodanig gewijzigd dat een ‘live’ programma mogelijk is. Dit wel met inachtneming van het ‘1,5 meter afstand houden’ en hanteren van looproutes. 

Voor de Open Monumentendag op 12 september is samen-werking gezocht met het Willem de Zwijgercollege, een bekend ‘leermonument’ in Bussum. Deze school bestaat in 2020 honderd jaar en was –vóór corona- bezig een jubileum programma voor te bereiden. Een groot deel daarvan wordt opgeschoven naar volgend jaar, maar de school is bereid om samen met de HKB de Open Monumentendag te organiseren. Houd voor meer informatie deze website in de gaten ! 

Foto van de maand

Augustus 2020

08 2020t

Wederom een foto uit het archief  'Onbekend'  van de HKB.
Een reeks foto's waar we geen afkomst, adres óf situatie in het Bussumse op kunnen plakken! Je kunt je hierbij zelfs afvragen of deze villa wel in Bussum staat ....? 

Kunt u ons verder helpen, waardoor ons archief nóg completer wordt, wij vernemen dat heel graag.

.

We hebben 100 gasten en geen leden online