HOME HKB
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 15/3 (december 1999) pag. 96

In Memoriam Gerard Dijker


auteur: Mariet Piebes

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Op 10 september jl. overleed Gerard Dijker, slechts 60 jaar oud. Gerard heeft zich geruime tijd ingezet als bestuurslid van de Historische Kring: in april 1994 werd hij penningmeester, in april 1995 voorzitter. In mei 1998 is hij afgetreden. Gerard was de laatste twee jaren van zijn leven ziek, ernstig ziek. Hij heeft gestreden tegen zijn ziekte tot het uiterste, maar uiteindelijk heeft de ziekte hem overwonnen. Gerard bleef hoopvol: slechts enkele weken voor zijn overlijden zei hij me dat het ergste leed nu geleden was, dat hij nu weer verder kon. Het heeft niet zo mogen zijn.

Wij hebben Gerard leren kennen als een gedreven en erudiet mens, die zich met hart en ziel inzette.
Wij zullen hem missen.
Wij wensen zijn vrouw en dochters alle sterkte toe om dit verlies te verwerken.

Niet het snijden doet zoo'n pijn
Maar het afgesneden zijn.
(M. Vasalis)

Bussum, december 1999

Actueel

Werelderfgoed, ook in Bussum

De Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft eindelijk een plaats op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco.De linie staat nu samen met de Stelling van Amsterdam (sinds 1996 Werelderfgoed) op deze lijst als 'de Hollandse Waterlinies'. De verdediging van het land met water als bondgenoot, is nu internationaal erkend als uniek en onvervangbaar. De Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland, is een 85 kilometer lange linie met 45 vestingen, 6 forten en 2 kastelen. In 2011 kwam het op de voorlopige lijst voor een UNESCO-nominatie. Ook Fort Werk IV in Bussum, een verdedigingswerk uit 1869, maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Lees HIER meer over dit fort. Het Erfgoedfestival Gooi&Vecht besteedt deze zomer aandacht aan de waterlinie.

Foto van de maand

Juli 2021

Het zal de meeste oudere Bussummers geen moeite kosten bij deze foto te bedenken wat zich hier afspeelt. Ook niet waar dit was. Misschien wel wanneer!
Nu we zien hier een opname van de eerste televisie-uitzending van de NTS in studio Irene te Bussum op 2 oktober 1951. Binnenkort is dat 70 jaar geleden en gaan we daar als HKB uiteraard bij stilstaan! De vraag aan u is: Wie zien we hier? Wie kent na zoveel jaren nog één of meer van deze pioniers uit TV-land? Misschien iemand uit uw kennissenkring of familie? Mail uw reactie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De foto van de maand juni is opgelost. Klik hier voor het antwoord

We hebben 81 gasten en geen leden online