HOME HKB
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 15/3 (december 1999) pag. 94-95

Oproep

auteur: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zie ook Garage en Uitgeverij Autonic, pag. 89-94.

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

De afgelopen drie jaar zijn veel vragen over de Bussumse uitgeverij Autonic beantwoord. Toch heb ik nog een aantal brandende kwesties. Het zou fantastisch zijn als er lezers van het Contactblad zijn die me kunnen helpen met het beantwoorden van de volgende vragen:
* Weet of heeft iemand foto's van het pand van de Garage/Uitgeverij Autonic? Het betreft dus foto's van het pand Landstraat 116 en Lammert Majoorlaan 33 in de jaren 1936-1945.
* Vlak voor zijn vlucht droeg Went de leiding van de garage over aan zijn bedrijfsleider Harmen Brouwer, die boven de garage aan de Lammert Majoorlaan woonde. Wie kent hem of weet of er nog familie van hem is?
* Omstreeks juli 1945 wordt het woonhuis van Nicolaas Went, Nieuwe Bussummerweg 149 te Huizen, toegewezen aan de familie H.A. Daniels, evacués uit Castricum. Ook beheren zij op dat moment de inventaris en goederen die in dat huis aanwezig zijn. Mevrouw G. Daniels-Pieterse is in 1945 44 jaar oud. Heeft iemand de familie Daniels gekend en weet hij of er nog familie is? Heeft iemand de dagboeken daar ooit gezien, of gekregen? Opvallend in de dagboeken moet zijn dat er veel over de rally's die Went gereden heeft - Monte Carlo, Internationale Alpenrit, 10.000 KM race, Dumonceau-rit en 40 andere rally's - in staat.

Graag zou ik in contact komen met lezers die me - al is het maar een heel klein beetje - kunnen helpen. Alvast heel hartelijk dank.

Hans van der Veen,
Parkhof 47,  1106 SX  Amsterdam
020 - 696 98 72
email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Actueel

Werelderfgoed, ook in Bussum

De Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft eindelijk een plaats op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco.De linie staat nu samen met de Stelling van Amsterdam (sinds 1996 Werelderfgoed) op deze lijst als 'de Hollandse Waterlinies'. De verdediging van het land met water als bondgenoot, is nu internationaal erkend als uniek en onvervangbaar. De Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland, is een 85 kilometer lange linie met 45 vestingen, 6 forten en 2 kastelen. In 2011 kwam het op de voorlopige lijst voor een UNESCO-nominatie. Ook Fort Werk IV in Bussum, een verdedigingswerk uit 1869, maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Lees HIER meer over dit fort. Het Erfgoedfestival Gooi&Vecht besteedt deze zomer aandacht aan de waterlinie.

Foto van de maand

Juli 2021

Het zal de meeste oudere Bussummers geen moeite kosten bij deze foto te bedenken wat zich hier afspeelt. Ook niet waar dit was. Misschien wel wanneer!
Nu we zien hier een opname van de eerste televisie-uitzending van de NTS in studio Irene te Bussum op 2 oktober 1951. Binnenkort is dat 70 jaar geleden en gaan we daar als HKB uiteraard bij stilstaan! De vraag aan u is: Wie zien we hier? Wie kent na zoveel jaren nog één of meer van deze pioniers uit TV-land? Misschien iemand uit uw kennissenkring of familie? Mail uw reactie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De foto van de maand juni is opgelost. Klik hier voor het antwoord

We hebben 95 gasten en geen leden online