Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 18/3 (december 2002) pag. 32-33

De Kaap van Bussum

auteur: N. Eskens-Scheer

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel. Onderstaande iIllustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

De Kaap was omstreeks 1918 een buurtschap van noodwoningen. Deze noodwoningen waren van hout en zwart geteerd. Het waren 13 dubbele en 3 enkele woningen (totaal 29 woningen).

De Kaap lag aan het einde van de Laarderweg. Bij de Hamerstraat hield de bestrating van de Laarderweg op en ging de weg als zandpad verder. De Kaap begon zo'n 500 meter naar het  Z.W., richting Eng en het fort bij de spoorbaan, ter hoogte van de Akkerlaan.Foto-onderschrift:
1. De Kaap ca. 1930. Op de achtergrond de varkensschuur van Griffioen.

Omdat de woon- en leefomstandigheden op de Kaap op zijn zachtst gezegd niet optimaal waren, besloot de gemeente Bussum tot het saneren van de Kaap. Deze sanering hield in dat in 1924/1929 het Eendrachtspark en in 1930/1931 de Spijkerstraat onstonden, waar de bewoners van de Kaap volgens de Bussumsche Courant van 3 maart 1932 een keurig huis met een moderne keuken gingen bewonen. De houten huisjes op de Kaap werden verbrand, ze zaten vol wandluis en vlooien.

Woonwagens

Daarna kwamen er woonwagenbewoners op de Kaap. De bewoners van de Laarderweg  protesteerden omdat ze overlast vreesden. [Bussumsche Courant 14 oktober 1933]. Dit protest haalde niets uit en in 1934 kwam het woonwagenkamp er; er was plaats voor 170 wagens.Foto-onderschrift:
2.Het woonwagenkamp op de plek van De Kaap, gezien vanaf de Laarderweg naar de spoorlijn.Foto-onderschrift:
3. Op de luchtfoto van ca. 1950 is de positie van De Kaap ten opzichte van de Laarderweg goed te zien. Links de Ruysstraat, in het midden het schoollokaaltje.

Er werd onderscheid gemaakt tussen een woonwagenbewoner en een zigeuner. Een zigeuner had toestemming om een nacht op het kamp te staan, een woonwagenbewoner mocht er permanent staan.

Op het terrein kwam een gebouwtje te staan om dienst te doen voor kerkdiensten, feesten en als schooltje voor de kleintjes. De sanitaire voorziening bestond uit een gemeenschappelijke kraan en toilet. Er was een kampbeheerder die de gang van zaken regelde, hij was ook kampbewoner.
De kinderen gingen naar de openbare Wilhelminaschool aan de Brinklaan tegenover het huidige benzinestation.
Door de uitbreiding van Bussum naar het zuiden kwam in de jaren 50/60 van de vorige eeuw een eind aan het woonwagenkamp en ook aan de Kaap zelf.

Met dank aan:
Mevrouw H.v. Gelderen - Hagen (zij woonde als meisje in de jaren 1930 op de Laarderweg), de Heer J.Doorn (hij woonde van 1921 tot 1926 op de Kaap) en Martin Heyne. De foto's komen uit zijn collectie.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 41 gasten en geen leden online