Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 18/3 (december 2002) pag. 31

Bussumse Voetbal Vereniging Allen Weerbaar bestaat in mei 2003 honderd jaar

auteur: Jan Veroude

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel. Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.

In 1903 is door leden van de Volksweerbaarheid afdeling Bussum in een zaal van café Delta op de hoek van de Brinklaan en de Veerstraat de Sportvereniging Allen  Weerbaar opgericht. De eerste wedstrijden en oefeningen vonden plaats op het militaire terrein bij het toenmalige Fort Offensief achter de Voormeulenweg. De afgelopen eeuw heeft Allen Weerbaar ook nog op een viertal andere terreinen gespeeld in Bussum, welke terreinen nog op historische kaarten terug te vinden zijn.

De eerste voorzitter (1903-1906) was de heer L.F.M. Bensdorp. De meeste leden uit de beginperiode waren afkomstig uit de voor die tijd "gegoede burgerij". Cricket en vuistbal werden aanvankelijk ook binnen de vereniging beoefend.

Allen Weerbaar speelde na verloop van jaren voetbal op een hoog niveau, getuige onder andere wedstrijden tegen Ajax Amsterdam. Ook leverde AW enkele spelers voor de selectie van het Nederlands Voetbalelftal uit die tijd.   

Bij een aantal jubilea uit het verleden, zoals het 25- , 35-, 50-, 75-jarig bestaan, zijn jubileumboeken uitgegeven waarin veel historische gebeurtenissen en gegevens zijn opgenomen. Belangrijk zijn onder andere de Bussumse families, waarin gedurende een aantal generaties van vader op zoon voetbal gespeeld werd in AW.

De thans nog bestaande Bussumse Voetbal Vereniging Allen Weerbaar hoopt het 100-jarig bestaan te gaan vieren met haar leden, oudleden en vele genodigde sportvrienden van vrijdag 23 mei tot en met zondag 25 mei 2003 in een feesttent op haar sportpark aan de Zanderijweg, naast de gelijknamige sporthal en achter het sportcomplex van de Honkbal Club Allen Weerbaar (HCAW).

Er wordt gewerkt aan een bescheiden jubileumboek.       Foto-onderschrift:
Omslag van het clubblad De Spetter.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 39 gasten en geen leden online