Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 15/1 (mei 1999) pag. 11 (ii)


De gaper is een poes!

(Wandeling door Bussum, nummer 4)

 Netty Langemeijer

Klik hier voor de pdf van dit artikel.

 

In de pas uitgekomen vierde wandeling zijn enige correcties aan te brengen.

De foto in de Vitusstraat is verkeerd om afgedrukt, natuurlijk zit de oude smederij aan de andere kant.

Dan maakte Martin Heyne me op de volgende punten opmerkzaam: Mariënburg is niet door Pierre Cuypers maar door architect A.Tepe uit Utrecht gebouwd.

Dat de ingang van het parkje in de Bijlstraat is tussen de nummers 53 en 61 had u natuurlijk al zelf ontdekt.

Op de bovenkant van de voorgevel in de Kapelstraat bevindt zich een poes met een tong uit zijn bek. Hij steekt zijn tong namelijk uit naar de honden die de winkel van de vroegere vleeshouwerij - die op die plaats stond - niet binnen mochten komen; het is dus geen gaper!

Toch een heel verrassende wandeling door een ander deel van Bussum dan de andere drie wandelingen, zo leert men zijn eigen dorp goed kennen werd me gezegd.

Wie een virtuele wandeling op de computer wil maken moet HYPERLINK http://www.bussum.net intoetsen.

 

Actueel

Monumentenschildjes geplaatst

 De eerste monumentenschildjes hebben in Gooise Meren hun bestemming gevonden. Wethouder Schimmel heeft ze uitgereikt aan de eigenaren van zes gemeentelijke monumenten in Bussum en Naarden.

In Bussum ging het om Statenlaan 30-32 (zie de foto's van de dubbele villa) en Stargardlaan 12. In Naarden om Lambertus Hortensiuslaan 8, Wethouder Königlaan 14 en Sint Annastraat 17. De gemeente heeft de schildjes laten maken om de 500 monumentale panden in Gooise Meren meer zichtbaarheid te geven. Voor zover bekend zijn er al rond de honderd schildjes aangevraagd die kunnen worden afgehaald bij de balie in het gemeentehuis. Bussum telt 75 gemeentelijke monumenten.

Lees meer...

Actueel

Stationsfeestje

NS en ProRail wilden graag even stilstaan bij de afgeronde renovatie van station Naarden Bussum. Daarom was het vrijdagmiddag 27 januari een drukke bedoening in de ruimte pal achter het documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum. Uitgenodigd waren allereerst de mensen die direct betrokken waren bij de werkzaamheden van de afgelopen tijd. Verder stond de bijeenkomst open voor de pers en afgevaardigden van de gemeente, onder wie de burgemeester die alle betrokkenen dankte en het station een icoon van Gooise Meren noemde. Er was ook een select gezelschap van de Historische Kring Bussum aanwezig. In de geïmproviseerde ontvangstruimte hingen fotocollages van de HKB waarmee de recente werkzaamheden en veranderingen in het complex samen met het boeiende stationsverleden in beeld waren gebracht.

Lees meer...

Foto van de maand

Januari 2023

Deze keer in de rubriek foto van de maand twee foto's van de Herenstraat, met als thema vroeger en nu. De linker foto is uit 1898, de andere is eind 2022 gemaakt. De naam werd in het verleden met dubbel "e" geschreven;  waarom de straat een "e" is kwijt geraakt is onduidelijk. 

Het  is een van de oudste straten van Bussum en was een van de belangrijkste verbindingen tussen het centrum en ’t Spiegel. Er hebben scholen, boerderijen, logementen en winkels gestaan en lange tijd was het de enige straat waar de gemeente aan de overkant van het spoor bedrijven en winkels toestond.  Het pand rechts bij de spoorwegovergang is nr. 45 en daar is momenteel Café de Boemel gevestigd. Van 1980 tot 2010 was er een Café met Jazzclub “Langs de Lijn” gevestigd. Voor 1980 was er een drankhandel Janson de gebruiker van het pand. 

We hebben 108 gasten en geen leden online