HOME HKB
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 15/1 (mei 1999) pag. 11 (ii)

De gaper is een poes!
(Wandeling door Bussum, nummer 4)

 

auteur: Netty Langemeijer

Klik hier voor de pdf van dit artikel.

In de pas uitgekomen vierde wandeling zijn enige correcties aan te brengen.

De foto in de Vitusstraat is verkeerd om afgedrukt, natuurlijk zit de oude smederij aan de andere kant.

Dan maakte Martin Heyne me op de volgende punten opmerkzaam: Mariënburg is niet door Pierre Cuypers maar door architect A.Tepe uit Utrecht gebouwd.

Dat de ingang van het parkje in de Bijlstraat is tussen de nummers 53 en 61 had u natuurlijk al zelf ontdekt.

Op de bovenkant van de voorgevel in de Kapelstraat bevindt zich een poes met een tong uit zijn bek. Hij steekt zijn tong namelijk uit naar de honden die de winkel van de vroegere vleeshouwerij - die op die plaats stond - niet binnen mochten komen; het is dus geen gaper!

Toch een heel verrassende wandeling door een ander deel van Bussum dan de andere drie wandelingen, zo leert men zijn eigen dorp goed kennen werd me gezegd.

Wie een virtuele wandeling op de computer wil maken moet HYPERLINK http://www.bussum.net intoetsen.

Actueel

Open Monumenten Dag 2020

Dit jaar komt er in Bussum toch een Open Monumentendag! Het thema is 'Leermonumenten'. Door de corona situatie was het lange tijd onzeker of de Historische Kring Bussum op 12 september een programma kon maken op een locatie in aanwezigheid van publiek. Gelukkig zijn sinds 1 juli de corona maatregelen zodanig gewijzigd dat een ‘live’ programma mogelijk is. Dit wel met inachtneming van het ‘1,5 meter afstand houden’ en hanteren van looproutes. 

Voor de Open Monumentendag op 12 september is samen-werking gezocht met het Willem de Zwijgercollege, een bekend ‘leermonument’ in Bussum. Deze school bestaat in 2020 honderd jaar en was –vóór corona- bezig een jubileum programma voor te bereiden. Een groot deel daarvan wordt opgeschoven naar volgend jaar, maar de school is bereid om samen met de HKB de Open Monumentendag te organiseren. Houd voor meer informatie deze website in de gaten ! 

Foto van de maand

Augustus 2020

08 2020t

Wederom een foto uit het archief  'Onbekend'  van de HKB.
Een reeks foto's waar we geen afkomst, adres óf situatie in het Bussumse op kunnen plakken! Je kunt je hierbij zelfs afvragen of deze villa wel in Bussum staat ....? 

Kunt u ons verder helpen, waardoor ons archief nóg completer wordt, wij vernemen dat heel graag.

.

We hebben 55 gasten en geen leden online