Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 15/1 (mei 1999) pag. 2 (iii)


Lezers reageren: de huisjes aan de Veldweg

 T. van der Tweel

Klik hier voor de pdf van dit artikel.

Dit artikel van Martin Heyne in het vorige Contactblad riep bij ons lid T. van der Tweel wederom herinneringen op.

Op nr. 12 woonde R. Bakema, deze Roelof Bakema is geboren te Hilversum op 20.09.1887 als zoon van Ylke Bakema en Albertje Dekker en huwde te Bussum
op 18.09.1907 met Antonia van der Tweel geboren te Bussum 07.01.1884 (zuster van mijn grootvader), zie pag. 93 Contactblad, jaargang 14 nr. 3.
Roelof Bakema was eerst metselaar, later koopman in rietwerken en toen groentehandelaar. (Zijn gekookte bietjes werden geleverd aan de groentehandelaren
in Bussum.) Kinderen uit dit huwelijk waren:
1) zoon Ylke Bakema, geb. Buschhausen (Dld) 17.06.1908
2) zoon Mathijs Bakema,  geb. Bussum 14.10.1909
3) zoon Albert Bakema,  geb. Bussum 02.03.1918
4) dochter Albertje Bakema,  geb. Bussum 29.03.1925
Roelof Bakema heeft eerst gewoond op Veldweg nr. 12; nadat dit huis was afgebroken, is zijn weduwe verhuisd naar Veldweg nr. 10.
Roelof Bakema overleed te Bussum op 11.05.1955 op de leeftijd van 67 jaar en is begraven op 16.05.1955 op de algemene begraafplaats te Bussum.
Actueel

Monumentenschildjes geplaatst

 De eerste monumentenschildjes hebben in Gooise Meren hun bestemming gevonden. Wethouder Schimmel heeft ze uitgereikt aan de eigenaren van zes gemeentelijke monumenten in Bussum en Naarden.

In Bussum ging het om Statenlaan 30-32 (zie de foto's van de dubbele villa) en Stargardlaan 12. In Naarden om Lambertus Hortensiuslaan 8, Wethouder Königlaan 14 en Sint Annastraat 17. De gemeente heeft de schildjes laten maken om de 500 monumentale panden in Gooise Meren meer zichtbaarheid te geven. Voor zover bekend zijn er al rond de honderd schildjes aangevraagd die kunnen worden afgehaald bij de balie in het gemeentehuis. Bussum telt 75 gemeentelijke monumenten.

Lees meer...

Actueel

Stationsfeestje

NS en ProRail wilden graag even stilstaan bij de afgeronde renovatie van station Naarden Bussum. Daarom was het vrijdagmiddag 27 januari een drukke bedoening in de ruimte pal achter het documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum. Uitgenodigd waren allereerst de mensen die direct betrokken waren bij de werkzaamheden van de afgelopen tijd. Verder stond de bijeenkomst open voor de pers en afgevaardigden van de gemeente, onder wie de burgemeester die alle betrokkenen dankte en het station een icoon van Gooise Meren noemde. Er was ook een select gezelschap van de Historische Kring Bussum aanwezig. In de geïmproviseerde ontvangstruimte hingen fotocollages van de HKB waarmee de recente werkzaamheden en veranderingen in het complex samen met het boeiende stationsverleden in beeld waren gebracht.

Lees meer...

Foto van de maand

Januari 2023

Deze keer in de rubriek foto van de maand twee foto's van de Herenstraat, met als thema vroeger en nu. De linker foto is uit 1898, de andere is eind 2022 gemaakt. De naam werd in het verleden met dubbel "e" geschreven;  waarom de straat een "e" is kwijt geraakt is onduidelijk. 

Het  is een van de oudste straten van Bussum en was een van de belangrijkste verbindingen tussen het centrum en ’t Spiegel. Er hebben scholen, boerderijen, logementen en winkels gestaan en lange tijd was het de enige straat waar de gemeente aan de overkant van het spoor bedrijven en winkels toestond.  Het pand rechts bij de spoorwegovergang is nr. 45 en daar is momenteel Café de Boemel gevestigd. Van 1980 tot 2010 was er een Café met Jazzclub “Langs de Lijn” gevestigd. Voor 1980 was er een drankhandel Janson de gebruiker van het pand. 

We hebben 92 gasten en geen leden online