Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 15/1 (mei 1999) pag. 2 (i)


Van de redactie

Klik hier voor de pdf van dit artikel.

Dit jaar, 1999, het laatste jaar vóór de eeuwwisseling, belooft voor het Contactblad een goed gevuld jaar te worden. In dit eerste nummer van 1999 vindt u, naast een gedegen artikel van Marcus van der Heide, een aantal artikelen waarin wordt teruggeblikt op activiteiten die in het afgelopen jaar plaatsvonden.

Het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat de Bussumse vrijwillige brandweer werd opgericht. Hieraan zal dit jaar op een aantal manieren aandacht worden besteed; óók in het Contactblad van de Historische Kring. Om te beginnen staat in dit Contactblad een artikel over A. van der Kruit, die van 1965 tot 1977 commandant was van de Bussumse brandweer.

In volgende Contactbladen zijn artikelen te verwachten over toeringcaronderneming ‘Bussums Bloei’, een handwasserij aan de Bussummervaart en wasserij De Waschkoning aan de Lammert Majoorlaan, festiviteiten/de Buwito alsmede de stand van zaken bij de genealogische werkgroep.

 Actueel

Monumentenschildjes geplaatst

 De eerste monumentenschildjes hebben in Gooise Meren hun bestemming gevonden. Wethouder Schimmel heeft ze uitgereikt aan de eigenaren van zes gemeentelijke monumenten in Bussum en Naarden.

In Bussum ging het om Statenlaan 30-32 (zie de foto's van de dubbele villa) en Stargardlaan 12. In Naarden om Lambertus Hortensiuslaan 8, Wethouder Königlaan 14 en Sint Annastraat 17. De gemeente heeft de schildjes laten maken om de 500 monumentale panden in Gooise Meren meer zichtbaarheid te geven. Voor zover bekend zijn er al rond de honderd schildjes aangevraagd die kunnen worden afgehaald bij de balie in het gemeentehuis. Bussum telt 75 gemeentelijke monumenten.

Lees meer...

Actueel

Stationsfeestje

NS en ProRail wilden graag even stilstaan bij de afgeronde renovatie van station Naarden Bussum. Daarom was het vrijdagmiddag 27 januari een drukke bedoening in de ruimte pal achter het documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum. Uitgenodigd waren allereerst de mensen die direct betrokken waren bij de werkzaamheden van de afgelopen tijd. Verder stond de bijeenkomst open voor de pers en afgevaardigden van de gemeente, onder wie de burgemeester die alle betrokkenen dankte en het station een icoon van Gooise Meren noemde. Er was ook een select gezelschap van de Historische Kring Bussum aanwezig. In de geïmproviseerde ontvangstruimte hingen fotocollages van de HKB waarmee de recente werkzaamheden en veranderingen in het complex samen met het boeiende stationsverleden in beeld waren gebracht.

Lees meer...

Foto van de maand

Januari 2023

Deze keer in de rubriek foto van de maand twee foto's van de Herenstraat, met als thema vroeger en nu. De linker foto is uit 1898, de andere is eind 2022 gemaakt. De naam werd in het verleden met dubbel "e" geschreven;  waarom de straat een "e" is kwijt geraakt is onduidelijk. 

Het  is een van de oudste straten van Bussum en was een van de belangrijkste verbindingen tussen het centrum en ’t Spiegel. Er hebben scholen, boerderijen, logementen en winkels gestaan en lange tijd was het de enige straat waar de gemeente aan de overkant van het spoor bedrijven en winkels toestond.  Het pand rechts bij de spoorwegovergang is nr. 45 en daar is momenteel Café de Boemel gevestigd. Van 1980 tot 2010 was er een Café met Jazzclub “Langs de Lijn” gevestigd. Voor 1980 was er een drankhandel Janson de gebruiker van het pand. 

We hebben 124 gasten en geen leden online