Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 26/3 (augustus 2010) pag. 39

De Joodse begraafplaats

 

Auteur: Paul Joseph

De Algemene begraafplaats van Naarden wordt elders beschreven in dit blad. In de noordwesthoek van deze begraafplaats vindt ook de Joodse begraafplaats onderdak. De circa tweehonderd Joodse graven delende toegangspoort aan de Amersfoortsestraatweg met die van de Algemene Begraafplaats.

Illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.
Klik hier voor de pdf van dit artikel.In de begintijd diende de begraafplaats vooral voor de Naardense joden. Deze sefardische joden die in de 17e eeuw vanuit Amsterdam gekomen waren, werden tot 1825 wel nog altijd in Amsterdam begraven. Vanaf die tijd hadden ze hun eigen begraafplaats in Naarden. Eind 19e eeuw nam het aantal joden in Naarden af, terwijl het aantal in Bussum van begin 20e toenam. Daarmee kreeg de begraafplaats ook meer een ‘Bussums’ karakter en kwam uiteindelijk in eigendom van de Joodse Gemeente Bussum, een zelfstandig onderdeel van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap. De leden van ‘Bussum’ betalen een jaarlijkse kerkbijdrage en uit de inkomsten worden ook de kosten betaald voor het in stand houden van de begraafplaats.Een deel van de begraafplaats heeft een rijksmonumentenstatus. Het gaat om een wit baarhuisje (een soort mortuarium) en twee zeer oude houten grafmonumenten. Die laatste zijn bijzonder omdat het houten monumenten betreft die normaal snel vergaan. Verder is er nog een monument voor de slachtoffers van de de Tweede Wereldoorlog.In de laatste jaren zijn er aanzienlijke investeringen gedaan. Er is een mooi nieuw toegangshek gerealiseerd; de omheining is in orde gemaakt met een hulsthaag en twee poortjes verschaffen toegang voor ‘dagelijks gebruik van de locals’ via de Brediusweg.

Bronnen

- www.tgooi.info/bussum/joodsebegraafplaats.php (foto’s)
- www.jhm.nl/cultuur-en-geschiedenis/nederland/noord-holland/naarden

Paul Joseph is voorzitter van de Joodse Begraafplaats.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 256 gasten en geen leden online