Beeld en Geluid
Open Menu

De officiële opening op 17 februari 2018 van het gemeentehuis van Gooise Meren was de directe aanleiding voor het maken van een korte documentaire. Daarin zijn beelden te zien van de twee oudste (verdwenen)raadhuizen van Bussum en van de bouw en opening van het huidige gemeentehuis dat na renovatie nu het gemeentebestuur van Gooise Meren huisvest. Deze co-produktie van Jaap van Hassel en Jan Schippers werd tijdens het openingsfeest doorlopend vertoond.. De film is nu ook door iedereen te bekijken via het Youtube-videokanaal van de Historische Kring Bussum. Een rechtstreekse link is HIER.

Dit is het platform van HKB-huisfotograaf en cineast Jaap van Hassel. Hij volgt in Bussum en omstreken actuele gebeurtenissen en doet daar wekelijks zo goed mogelijk verslag van. De collages van snapshots en filmbeelden zijn HIER  te zien.

De Historische Kring Bussum heeft in de loop der jaren via Youtube diverse films gepubliceerd. Het zijn zijn ofwel eigen video-uploads ofwel filmpjes van anderen. Deze laatsten ('favorieten') zijn te vinden onder Playlists. Klik HIER voor een overzicht.

Waar haal je bijzondere herinneringen mee op? Vooral met geuren. Maar zeker ook met klokgelui. In Bussum luiden de klokken van de bestaande kerken nog maar beperkte tijd. Vroeger hoorde je ze vaker en langer. Op Youtube is een hele verzameling te vinden van kerken, klokken en gelui. Er zijn ook Bussumse kerken bij.

De film 'Het Bosch van Bredius' is gemaakt in het voorjaar van 2020 door Bert van Amstel. Het doel was aan de hand van oude prenten en foto’s en nieuwe opnamen het heden en verleden van het landgoed wat toe te lichten. Volgens de maker is het maar een bescheiden deel van de enorme historie van het gebied. 'De film heeft als doel het verleden vast te houden in ons geheugen, temeer om dat het hier zo mooi was en is, iets wat we niet mogen vergeten'. Onbekend detail is dat het zo bekende bos "De Beek" eigenlijk " Bos De Overbeek" werd genoemd; het was het gebied aan de andere kant van de beek, gezien vanuit villa "De Beek". Bert van Amstel hoopt dat u geniet van het moment en weemoedig kan terugdenken aan de tijd die hier ooit was. Klik hier voor de film