Beeld en Geluid
Open Menu

Erfgooiers zijn van oorsprong uit het Gooi afkomstige mannelijke bewoners, die het gebruiksrecht hadden over de weilanden, heidevelden en bossen in het Gooi. Hun geschiedenis van 968 tot 1979 wordt in deze 10 minuten durende film verteld.

Klik HIER om de film te starten

Filmbeelden van Bussum e.o. uit de jaren 1952 -1957 en 1971-1974.
Samengesteld door de heer H.J.Hendriksen

Klik HER om de film te starten

De opening van het gemeentehuis van Gooise Meren op 17 februari 2018 was de directe aanleiding voor het maken van een korte documentaire. Daarin zijn beelden te zien van de twee oudste (verdwenen) raadhuizen van Bussum en van de bouw en opening van het huidige gemeentehuis dat na renovatie nu het gemeentebestuur van Gooise Meren huisvest.

Deze film is gemaakt in het voorjaar van 2020 door Bert van Amstel.
Het doel was aan de hand van oude prenten en foto’s en nieuwe opnamen het heden en verleden van het landgoed wat toe te lichten. 

Waar haal je bijzondere herinneringen mee op? Vooral met geuren. Maar zeker ook met klokgelui. In Bussum luiden de klokken van de bestaande kerken nog maar beperkte tijd. Vroeger hoorde je ze vaker en langer. Op Youtube is een hele verzameling te vinden van kerken, klokken en gelui. Er zijn ook Bussumse kerken bij.

Hierboven zijn een aantal videos uitgelicht, maar de Historische Kring Bussum  heeft in de loop der jaren via Youtube nog veel meer films gepubliceerd. Het zijn ofwel eigen video-uploads ofwel filmpjes van anderen. Deze laatsten ('favorieten') zijn te vinden onder Playlists. 
Klik HIER voor een overzicht.

Dit is het platform van HKB-huisfotograaf en cineast Jaap van Hassel. Hij volgt in Bussum en omstreken actuele gebeurtenissen en doet daar wekelijks zo goed mogelijk verslag van.

De collages van snapshots en filmbeelden zijn HIER  te zien.