A C T U E E L

Vrijwilligersprijzen

Voor het eerst sinds het ontstaan van de fusiegemeente Gooise Meren is weer de aloude Kleine Johannes  uitgereikt, het erkentelijkheidssymbool van Bussum. Dit gebeurde op 8 januari tijdens de Nieuwjaarsreceptie van Gooise Meren, samen met de vrijwilligersprijzen van Naarden en Muiden, het Naardens Compliment en de Muider Roemer. De Kleine Johannes ging naar twee mensen:  Mike Smit, die al tien jaar in Bussum en delen van Naarden zwerfafval opruimt - zeker zo'n zes uur in de week. Het andere beeldje was voor Lidemey Visser. Zij zet zich als vrijwilliger in bij het Seniorencafé van de Algemene Seniorenvereniging Gooise Meren. Jaap van Hassel van de Historische Kring Bussum zette het bonte gezelschap op de foto.

 

vrijwilligers gevraagd

De Historische Kring Bussum heeft al meer dan 30 vrijwilligers die af en toe of met een vaste regelmaat in de weer zijn om de vereniging actief te houden en de historie van Bussum en omgeving bekendheid te geven aan de bijna 1000 leden of aan de inwoners van Bussum en van het Gooi. Wat heb jij in huis om binnen de Kring mee te doen? Op de kring, in de fraaie vertrekken in de lage rechtervleugel van NS-Station Naarden Bussum of gewoon vanuit huis. Heb je interesse voor historie of wil je gewoon samen met anderen bezig zijn? Heb je ervaring met computers en software? De Kring kan allerlei mensen vrijwilligerswerk bieden: onderzoek doen bij voorbeeld in ons archief of in het gemeentelijk archief, of mensen interviewen. Schrijf je graag artikelen, maak je graag foto's of tekeningen? Wil je gids zijn of worden tijdens wandelingen of fietstochten? Ook het bestuur kan versterking gebruiken. Veel is mogelijk en als je nieuwe ideeën hebt, kunnen we kijken of je ze binnen de HKB kan realiseren.

Neem contact op met de secretaris, telefonisch (035 6914336) of via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Monumentschildje

De Historische Kring Bussum doet pogingen om de rijks-en gemeentemonumenten in Bussum herkenbaar te maken door een speciaal merkteken: een monumentschildje. Daartoe is een brief gestuurd aan zestig bewoners/eigenaren van Bussumse monumenten.Een deel van hen heeft al positief gereageerd. Helaas lijkt de gemeente niet erg enthousiast over dit initiatief. Maar in diverse Nederlandse steden en dorpen zijn monumentschildjes al lang te vinden. Op de foto zien we secretaris Klaas Oosterom van de Historische Kring bij het hek van de Tindalvilla aan de 's Gravelandse weg. Hier is zo'n schildje te zien. In dit geval gaat het om het internationale kenteken dat decennia geleden werd aanvaard bij de Haagse Conventie voor de bescherming van cultuurgoederen (in het bijzonder bij gewapende conflicten). De Historische Kring Bussum opteert voor een eigen Bussums monumentschildje. (foto Jaap van Hassel)

tijdschrift

Het Bussums Historisch Tijdschrift komt er weer aan. Het decembernummer is grotendeels gewijd aan beeldend kunstenaars. Op het omslag staan er een paar afgebeeld, onderwie Jan Veth en Peter Pontiac. Boeiende verhalen om van te genieten tijdens de feestdagen. Leden van de Kring krijgen deze glossy als altijd in de bus, maar het blad is ook voor €7,50 te koop bij de Bussumse boekhandels Los en Bruna. Natuurlijk ook verkrijgbaar in het documentatiecentrum van de HKB in de rechterzijvleugel van station Naarden Bussum.

Alweer een boek over Bussum

Twee weken na het verschijnen van het boek van  Hans Jonker en Bim Bensdorp over de geschiedenis van Bensdorp is er alweer een boek over een Bussumse familie: de familie Bouvy. Het verhaal over de familie is nauw verbonden met de villa op Singel 6, die in 1903 door  grootvader Franҫois Bouvy werd gebouwd en die pas 113 jaar later, in 2016, door zijn kleinkinderen uit handen werd gegeven. Nu herinnert alleen nog het bord Bos van Bouvy bij het speeltuintje op de hoek van De Dennen aan de oorspronkelijke bewoners. De Bouvy’s zaten in het zout: Franҫois (1872-1930) en zijn broer Léon (1874-1969) leidden het familiebedrijf  J.J.Bouvy en zoon Zoutziederij De Pauw, aanvankelijk gevestigd te Amsterdam. In 1914 bouwde het bedrijf een fabriek in Muiden. Toen Bouvy de grond voor zijn villa kocht, lag die aan de rand van de bebouwde kom van Bussum. Bouvy verwierf door verdere aankopen een groot terrein, dat zich uitstrekte van de Singel tot waar nu de Ceintuurbaan loopt, en van de toen al bestaande Brinklaan tot de Laarderweg.

In 1913 verkocht hij een flink perceel aan de Laarderweg om de bouw van het Sint Josephpark mogelijk te maken, een initiatief van de pas opgerichte R.K. Bouwvereniging Sint Joseph. Pas in de jaren zestig dwong de gemeente Bussum de verdere ontmanteling van het terrein af om er sociale woningbouw te kunnen realiseren.

Lees meer: ...