HOME HKB
Open Menu

In de voorlaatste ijstijd, zo’n 180.000 jaar geleden, werden in de noordelijke helft van ons land zand, grind en slib opgestuwd door het landijs tot flinke heuvelruggen, de zgn. stuwwallen. We kennen ze van Drenthe (de Hondsrug), Overijssel (de Sallandse Heuvelrug), de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug (inclusief het Gooi). Het hoogste punt van ons land boven de grote rivieren ligt in de Imbos op de Veluwe (110 meter). Op de Utrechtse Heuvelrug is de Amerongse Berg met bijna 60 meter de hoogste top. Het landijs nam ook grote stenen mee, die later wel werden gebruikt als grafmonumenten (de hunebedden), grensstenen of offerstenen (Lage Vuursche).
Zand, grind en leem zijn belangrijke bouwmaterialen en er is dan ook door de eeuwen heen in de stuwwallen naar gegraven. Ook in het Gooi zijn nog veel vroegere zanderijen, grindkuilen en leemkuilen te vinden. Deze fietsroute gaat langs en door zanderijen met verschillende historische achtergronden. Gedeelten van de fietstocht volgen de Erfgooiersroute en Gooilustroute. De route is ca. 37 km lang. Klik HIER voor de route

 

 

 

Actueel

Graf van Maria Mispelblom Beijer gevonden

Het vasthoudende speurwerk van Margreet de Broekert naar leven en werk van kunstenares en dierenactiviste Maria Mispelblom Beijer-Theunissen heeft nu ook de locatie van haar graf opgeleverd: de Oude Begraafplaats Naarden. Dat gebeurde met hulp van de Gemeente Gooise Meren en de Stichting tot behoud van de Oude Begraafplaats Naarden. Kort geleden vond Margreet de Broekert de overlijdensadvertentie waarin stond dat ze daar was begraven.

Lees meer...

Foto van de maand

Januari 2021

Ruim 100 jaar geleden kwam er in Bussum een Amsterdamse foto-handelaar wonen, Johan Guy de Coral, die 4 fotozaken in het land bezat, statiefoto’s maakt en de fotografie breed propageerde. In de 1ste W.O. hield hij zich bezig, samen met Van Dishoeck, met de opvang en tijdelijke huisvesting van vele Vlaamse vluchtelingen. Hij bekleedde bestuursfuncties bv. van Verenigingsgebouw “Concordia" en in het Feestcomité 25-jarig ambtsjubileum van koningin Wilhelmina.

De box op de afbeelding is een vlakplaatcamera met zijn naam als merknaam!  Wie bezit zo’n fraaie oude camera met het naambordje: Guy de Coral erop? Of een foto van hem? Of andere producten van deze hof-leverancier en -fotograaf?  De HKB hoort hier graag meer over.

Deze bijzondere Bussumer woonde overigens vanaf 1903 in villa Gertrude, op de Albrechtlaan nr. 1 (zie foto van de maand mei 2020). Hij stierf in 1930, 62 jaar oud en is begraven in Bussum.

Hier een overzicht van alle foto's van de maand 

We hebben 70 gasten en geen leden online