HOME HKB
Open Menu

In de voorlaatste ijstijd, zo’n 180.000 jaar geleden, werden in de noordelijke helft van ons land zand, grind en slib opgestuwd door het landijs tot flinke heuvelruggen, de zgn. stuwwallen. We kennen ze van Drenthe (de Hondsrug), Overijssel (de Sallandse Heuvelrug), de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug (inclusief het Gooi). Het hoogste punt van ons land boven de grote rivieren ligt in de Imbos op de Veluwe (110 meter). Op de Utrechtse Heuvelrug is de Amerongse Berg met bijna 60 meter de hoogste top. Het landijs nam ook grote stenen mee, die later wel werden gebruikt als grafmonumenten (de hunebedden), grensstenen of offerstenen (Lage Vuursche).
Zand, grind en leem zijn belangrijke bouwmaterialen en er is dan ook door de eeuwen heen in de stuwwallen naar gegraven. Ook in het Gooi zijn nog veel vroegere zanderijen, grindkuilen en leemkuilen te vinden. Deze fietsroute gaat langs en door zanderijen met verschillende historische achtergronden. Gedeelten van de fietstocht volgen de Erfgooiersroute en Gooilustroute. De route is ca. 37 km lang. Klik HIER voor de route

 

 

 

Actueel

Bussum op ijs

Week 6 in de winter van 2021 mag misschien wel historisch genoemd worden. De kou kwam betrekkelijk onverwacht op een moment dat veel Nederlanders gelaten zuchtten onder een reeks coronamaatregelen waaronder zelfs een avondklok. Heel Nederland kwam vanaf zondag 7 februari onder een sneeuwdeken te liggen waarna het ook nog eens fink begon te vriezen. Snel maakte zich van veel mensen, jong en oud, een grote vreugde meester wegens de combinatie van sneeuw-en ijspret. Het was een welkome verrassing in deze nare tijd van een wereldwijd rondwarend ziekmakend virus.

Lees meer...

Foto van de maand

Februari 2021

Weet U wie deze mooie dame met hond is? Het is zomaar een van de vele losse foto's die de HKB in bezit heeft. 
Over de fotografe Charlotte Polkijn uit Bussum is het volgende op internet te vinden: In de catalogus van de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid van 1898 worden de namen genoemd van tien vrouwelijke beroepsfotografen die werk inzonden. Bij de naam van een van hen, Charlotte Polkijn (1852-1931) wordt vermeld zijn dat zij ‘Oprichtster der Fotografische Inrichting ‘Excelsior’ te Bussum’ was.

Lees meer...

We hebben 40 gasten en geen leden online