HOME HKB
Open Menu

Deze fietsroute gaat langs en door zanderijen met verschillende historische achtergronden.
Gedeelten van de fietstocht volgen de Erfgooiersroute en Gooilustroute.

De route is ca. 37 km lang.
Klik HIER voor de route

In de voorlaatste ijstijd, zo’n 180.000 jaar geleden, werden in de noordelijke helft van ons land zand, grind en slib opgestuwd door het landijs tot flinke heuvelruggen, de zgn. stuwwallen. We kennen ze van Drenthe (de Hondsrug), Overijssel (de Sallandse Heuvelrug), de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug (inclusief het Gooi). Het hoogste punt van ons land boven de grote rivieren ligt in de Imbos op de Veluwe (110 meter). Op de Utrechtse Heuvelrug is de Amerongse Berg met bijna 60 meter de hoogste top. Het landijs nam ook grote stenen mee, die later wel werden gebruikt als grafmonumenten (de hunebedden), grensstenen of offerstenen (Lage Vuursche).
Zand, grind en leem zijn belangrijke bouwmaterialen en er is dan ook door de eeuwen heen in de stuwwallen naar gegraven. Ook in het Gooi zijn nog veel vroegere zanderijen, grindkuilen en leemkuilen te vinden.  

Actueel

Spiegelschrift over schrijven

Onze 'Vrienden van het Spiegel' komen met een nieuw Spiegelschrift. Als altijd is er een aantrekkelijk thema. Dit keer: Schrijven in Het Spiegel. Op de cover journalist / schrijver Peter Brusse bij de ingang van de vroegere renbaan Cruijsbergen met zijn net verschenen boek Ach Engeland, de Brexit editie. Peter Brusse, Herman Pleij en Rudolf Geel schreven hun verhaal over het Spiegel. En ook allerlei andere aspecten van schrijven komen aan bod.

Lees meer...

Foto van de maand

Mei 2021

U kijkt op deze foto tegen de zijgevel van een villa. De foto is omstreeks 1930 genomen vanuit de richting van de Brediusbrug. De villa staat er heden ten dage nog en wordt als kantoorgebouw gebruikt. In het midden van de voorgevel bevindt zich de naam van deze villa. Onze vraag is: Wat is die naam én hoe kunnen we die verklaren? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Zie hier een reactie op de foto van de maand  April 2021

We hebben 54 gasten en geen leden online