Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 8, nummer 3 (december 1992) pag. 130-131

Afdeling documentatie

Ina de Beer

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel 
De afbeelding is aanklikbaar voor vergroting

 

De afgelopen maanden ontving de afdeling documentatie weer veel waardevolle spullen, waaronder diverse foto's, een pensioenboekje van Werkspoor, een oude contributiekaart, een beker van pension MariĆ«nburg en een pentekening van het oude gemeentehuis. Alle gevers hartelijk bedankt!

Onder (nieuwe) inventarisnummers werden de volgende foto's opgenomen.

HK 540; een foto.
De foto toont het huis van kolenhandelaar J. Dorresteijn aan de Lambertus Hortensiuslaan 23 op de grens van Naarden en Bussum. Het gebouw heeft vroeger dienst gedaan als wasserij. Op de achtergrond is te zien het reclamebord van de firma P. Mauritz en Zn., Brinklaan 2.

HK 7-1-pers. H; twee foto's.
Op een foto is Johan Bernard de Hoog staande afgebeeld achter zijn vrouw en twee dochters aan de voorzijde van hun villa "Sara's Cottage". Hij was kunstschilder en werd geboren in Amsterdam op 19 november 1866. Hij overleed op 17 december 1943 in zijn atelier in Den Haag.
J.B. de Hoog trouwde 5 augustus 1897 met Sara Johanna Evers, die op 8 augustus 1868 was geboren in Amsterdam. Dit echtpaar kreeg twee dochters: Everdina Jurriana (geboren Laren NH 4 februari 1900) en Leonarda Sara Adriana (Laren NH 30 augustus 1901-Bussum 6 juni 1914). Per 14 april 1904 werden zij vanuit Haarlem ingeschreven op het adres Nieuwe Hilversumseweg 12. De kunstschilder J.B. de Hoog had in 1903 de villa "Sara's Cottage" aan de Nieuwe Hilversumseweg 12 in Bussum laten bouwen op de hoek van de Nieuwe Hilversumseweg en de Beerensteinerlaan door het Bussumse architectbureau Van der Goot en Kruisweg. Het gezin De Hoog woonde hier tot het vertrek naar Den Haag in mei 1924.

HG 11-5-4; ansichtkaart.
De afgebeelde villa op de hoek Nieuwe Hilversumseweg/Eikenlaan werd in 1905 gebouwd voor de familie J.G. Groote Balderhaar ten Velde. Vanaf 1956 tot 1983 is de villa in het bezit geweest van de televisie-omroep; eerst de Nederlandse Televisie Stichting (N.T.S.) later de Nederlandse Omroep Stichting (N.O.S.).
Het gebouw diende onder andere tot huisvesting van de redactie van het journaal. De journaalredactie zat op de eerste verdieping, de ruimten voor de filmmontage waren op zolder en de parterre diende als kantoor voor het programmatisch centrum. Meer gegevens hierover zijn te vinden in het artikel: "Bussum en televisie: een huwelijk dat niet doorging" door G.H. van Beek in het tijdschrift van de Stichting Tussen Vecht & Eem, le jaargang nummer 2, uit mei 1983.
Ook zijn bij deze villa opnamen gemaakt voor Het Simplistisch Verbond van Kees van Kooten en Wim de Bie.

 

Losse exemplaren van "Tussen Vecht en Eem".
De afdeling documentatie meldt, dat zij beschikt over een aantal extra exemplaren van het tijdschrift "Tussen Vecht en Eem" vanaf 1983 t/m 1991. Dit is de kans om uw collectie compleet te maken. De prijs varieert van f 10,-- tot f 20,-- en exemplaren zijn te koop op vrijdagmiddagen in de bibliotheek aan de Dr. Abr. Kuyperlaan.

 

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 37 gasten en geen leden online