Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 8, nummer 3 (december 1992) pag. 129

Wie doet er mee? Onderzoek naar burgemeesters in de 19e en 20e eeuw.

van de redactie

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

Op de ledenbijeenkomst van 4 november 1992 vertelde mevr. drs. K.W.J.M. Bossaers, provinciaal consulent geschiedbeoefening, over de Stichting Regionale Geschiedbeoefening Noord-Holland en over haar werkzaamheden.
De stichting, die tot doel heeft om het onderzoek naar de lokale en regionale geschiedenis in de provincie Noord-Holland te bevorderen, zal in 1993 een projekt starten, waarbij verschillende (amateur-)onderzoekers gegevens over Noordhollandse burgemeesters in de 19e en 20e eeuw zullen verzamelen. Deze gegevens hebben vooral betrekking op de afkomst en de familie van de burgemeester, zijn financiële situatie en zijn funktioneren in het ambt. Aan de hand van een vragenlijst wordt het materiaal verzameld. Het betreft deels genealogisch onderzoek, deels onderzoek in politieke en fiscale bronnen (bijvoorbeeld gemeenteverslagen en belastingkohieren). Ervaring in dergelijk onderzoek is niet direkt noodzakelijk. De onderzoekers worden bij het onderzoek geholpen met een handleiding. Op een introduktiebijeenkomst zal uitleg worden gegeven over het onderzoek. Bij vragen of problemen kan men een beroep doen op het bureau van de Stichting Regionale Geschiedbeoefening Noord-Holland. Het ligt in de bedoeling het verzamelde materiaal te publiceren.

Meedoen?
Heeft u belangstelling om met het projekt mee te doen, meldt u zich dan aan bij het bureau van de Stichting Regionale Geschiedbeoefening Noord-Holland, postbus 5212, 2000 GC Haarlem, telefoon 023-318436. Of loop even binnen; het bureau bevindt zich in het gebouw van het Rijksarchief in Noord-Holland, Kleine Houtweg 18 Haarlem.
De redaktie van dit Contactblad beschikt over vragenlijsten voor het geval leden van onze kring mee willen doen aan het onderzoek of hierover informatie willen.

 

Abonnement op het historusch magazine

Zoals mevr. Bossaers tijdens de ledenbijeenkomst op 4 november vertelde, kan men zich à f 15,-- per jaar abonneren op het Historisch Magazine voor Noord-Holland. Het adres en het telefoonnummer van de Stichting Regionale Geschiedbeoefening Noord-Holland staan hierboven. Het blad verschijnt vier maal per jaar. Elk nummer bevat onder meer een hoofdartikel over een onderdeel van de lokale of regionale geschiedbeoefening, nieuwsrubrieken, de agenda, boekennieuws en een overzicht van de "informatiebank lopend historisch onderzoek".

 

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 63 gasten en geen leden online