Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 8, nummer 3 (december 1992) pag. 126-127

Pensionaat Mariënburg

Ina de Beer

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel 
De afbeelding is aanklikbaar voor vergroting

 

Onderstaande brief uit 1881 heb ik overgenomen uit een map bij de afdeling documentatie, map H K nummer 2304, waarin kopieën zitten van brieven van ambtenaren en particulieren, die in de periode van 1817-1887 werden verzonden aan de gemeente Bussum. 

      

Den Edelachtbaren Heer Burgemeester der gemeente Bussum.
Bussum, 31 augustus 1881

Edelachtbare Heer,
De ondergetekende Maria Francisca Johanna van Rooy, heeft de eer UEA bij dezen kennis te geven, dat zij voornemens is, binnen deze gemeente eene kostschool voor meisjes te openen, in het nieuwgebouwde instituut Mariënburg. Te dien einde neemt zij de vrijheid, UEA hierbij de vereischte stukken te doen toekomen, zoo van haar zelve, als van Mej. Susanna Francisca Evanemann en Mej. Eliza Hermina Carolina van Rooy, met beleefd verzoek ze, na inzage, te willen terug zenden, en aan haar en aan bovengenoemde juffrouwen de noodige machtiging te willen verleenen tot het geven van onderwijs in de gemeente Bussum.
Hebbende met verschuldigde hoogachting de eer te zijn,

Van Uedelachtbaren Heer
de dw. dienares
M F J van Rooy

      

 

      
 
Foto van de persionaires van Mariënburg
Vooraan zit, op de tweede rij, derde van rechts, Ina de Beer

Na vergeefse pogingen om eens in het bezit te komen van foto's, waarop pensionaires van Mariënburg in uniform staan afgebeeld, probeerde ik het met een oproep via de radio. In het programma "Voor wie niet kijken wil" gaf Letty Kosterman mij deze kans. Donderdagavond 4 juni jongstleden mocht ik mijn verhaal doen en.. . met succes.
Al tijdens de uitzending meldde zich een oud-pensionaire uit Ulft, die exact het uniform omschreef dat in de jaren 1937-1943 werd gedragen.

Binnen een week ontving ik tientallen foto's van andere oud-pensionaires. Aan mijn wens was voldaan, want op één foto, die genomen is in 1937, sta ik als elfjarig meisje met mijn klasgenootjes, keurig in uniform.

 

 

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 81 gasten en geen leden online