Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 8, nummer 3 (december 1992) pag. 124-125

Bussum 100 jaar geleden

W.M. van Berkel, afdeling documentatie

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

In deze rubriek willen wij u op de hoogte gaan houden van wat er 100 jaar geleden over Bussum in de kranten werd geschreven.
In samenwerking met de heer A. Winthorst hebben wij de Bussumsche Courant en de Gooi- en Eemlander uitgeplozen en deels op schrift gesteld. Al deze gegevens liggen bij ons in het archief en is, net als al het andere materiaal, voor ieder toegankelijk op de bekende openingstijden. Wij hopen u door middel van deze rubriek, die regelmatig zal verschijnen, aan te moedigen om vaker de afdeling documentatie te bezoeken.

Uit de Gooi- en Eemlander:

Zaterdag 20 februari 1892 Crescendo
Aanstaande maandag geeft onze jonge Harmonie "CRESCENDO" haar eerste openbare uitvoering in het locaal "Nieuw-Bussum".
Toegangsprijs f. 0,75 voor niet-leden.
Zaterdag 27 februari 1892 Bensdorp en Co.
De eerste electrische verlichting te Bussum in de fabriek van de heeren Bensdorp en Co., is sedert eenige tijd gereed en beantwoordt in alle opzichten aan de gekoesterde verwachting.
Zaterdag 26 maart 1892 Openbare School
Heer Platte als voorzitter der plaatselijke school-commissie verzocht Burgemeester en Wethouders in eene gecombineerde vergadering met het Hoofd der School, maatregelen te willen beramen ten einde te voorzien in het plaatsgebrek dat op de openbare School der Gemeente dreigt.
Zaterdag 11 juni 1892 Boerderijbrand.
Boerderijen van Van den Berg en Post door brand verwoest.
In de nacht van Donderdag op Vrijdag barstte even na middernacht een hevige brand uit in de boerderij van W.van den Berg. Weldra woedde het vuur zoo hevig dat de toegesnelde brandweer niet kon beletten, dat ook de boerderij van de wed. Post vuur vatte. Al spoedig bleek dat de beide boerderijen niet meer te redden waren. Alle omliggende panden hebben meer of mindere brandschade opgelopen.
Zaterdag 18 juni 1892 School met den Bijbel.
Dezer dagen kwam het gebouw gereed, dat zoodra de nodige Fondsen bijeen zullen zijn, dienst zal doen als school met den Bijbel en dat voorlopig verhuurd is aan het bestuur der Protestantsche bewaarschool. Maandagmiddag j.l. werd dit gebouw als Bewaarschool op feestelijke wijze in gebruik genomen en door 70 leerlingen betrokken. Dr. de Bel nam even het woord om er op te wijzen dat het bestuur der Bewaarschool de groote verbetering van localiteit dankt aan het bestuur der Chr. School. Mej. Du Puy de Montbrun, die geroepen is de kinderen te leiden en voor te gaan, wordt geluk gewenscht.
Zaterdag 26 november 1892 Toneel-uitvoering.
Toneelver: "Vooruitgang zij ons doel" en "Onder Ons".
Maandag gaf de Ton.Ver. "Vooruitgang zij ons doel", haar eerste uitvoering.
Donderdag trad de Ton.Ver. "Onder Ons" op. Beschermheer is de heer L.F. Bensdorp.

 

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 66 gasten en geen leden online