Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 8, nummer 3 (december 1992) pag. 124

LEZERS REAGEREN: de Huishoudschool aan de Huizerweg

D. Albach

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

 

Tot mijn verrassing stond op de voorzijde van het vorige Contactblad, naast de Huishoudschool, mijn geboortehuis (Huizerweg nummer 56) afgebeeld. Ik ben geboren in juni 1925; de huisarts was dr. Hoelen.

Ik heb aan dat huis nog een aantal herinneringen, maar vooral aan de lange tuin erachter - zo'n 40 meter - met vruchtbomen (appel, peer, kersen) en aardbeienbedden, benevens een heel hoge schommel.
Mijn moeder had goede kontakten met de directrices; de dames Plantinga en Van Tiel. Daardoor werd als oefenstof voor de schoolmeisjes veel werk voor ons gedaan: wassen, strijken (af en toe een strijkijzer-schroeiplek op de lakens!), koper en zilver poetsen en last but not least werd ik als proefkonijntje gebruikt bij de lessen in babyverzorging! Ook later nog, toen wij inmiddels verhuisd waren, haalde en bracht de heer Van Doorn een en ander in een kleine, groene, gesloten bakfiets.

In het boordenknopendoosje van vader lag jarenlag een opgerold reepje zink, dat door de bliksem van de dakgootrand afgesneden zou zijn.

Het verkeer op de Huizerweg was in die jaren omstreeks 1930 nog niet echt druk; auto's reden er nog maar weinig. Toch werd mij ten strengste verboden om die "drukke" Huizerweg over te steken naar de kinderen van Pooters. Het verkeer bestond voornamelijk uit paard-en-wagens (bijvoorbeeld de vuilnisman), bakfietsen, handkarren, transportfietsen en gewone fietsen. Ik was op de Julianaschool en liep dan die hele lange Huizerweg af, ook wel eens met de mannen achter de handkarren van houthandel Jacob Dels, die hout brachten naar de villabouw aan de Amersfoortsestraatweg.

Als ik nu langs de Huizerweg rijd, denk ik altijd aan die dingen van vroeger terug.

 

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 117 gasten en geen leden online