Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 8, nummer 3 (december 1992) pag. 100-101

Een verrassende zomeravond

G.M. Langemeijer

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

 

Het liep een beetje uit de hand met de geplande lezing op de bijeenkomst van de Historische Kring op 3 juni jongstleden, omdat de spreker van die avond verhinderd was. Overschakelen op het vertonen van dia's kon ook niet, want de bibliotheekruimte beschikt niet over gordijnen om de kunnen verduisteren. Spontaan ontstond toen het idee om een gespreksavond te houder met als thema: historisch onderzoek.
Als leidraad dienden vier vragen:
1. Hoe kom je tot historisch onderzoek.
2, Hoe pak je dat aan.
3. Wat heb je daarbij zoal nodig.
4. Wat ga je met de gevonden gegevens doen.

Het zou te ver voeren een volledig verslag te geven over die avond. Slechts een simpele, doch vérstrekkende opmerking mag niet onvermeld blijven. Mevrouw G. Renes woont reeds jaren in het Nassaupark. Vele malen vroegen bezoekers haar waar die vreemde naam "Nassaupark" wel vandaan kwam. Namen als Nassaustraat, Nassaulaan, Parklaan kon men wel accepteren, maar de naam Nassaupark vond men maar vreemd. Inderdaad, het is een merkwaardige naam voor een laan. Dat zij op de vragen geen antwoord wist, begon haar dwars te zitten. Dus besloot zij op een heldere ochtend hier en daar eens navraag te doen naar die rare naam. Zonder zich daarvan bewust te zijn, begaf zij zich op het pad van het historisch onderzoek. Wat mevrouw Renes nu het meest was opgevallen tijdens haar speurtocht, was het feit dat anderen zich ook voor haar probleem begonnen te interesseren. En van geheel onverwachte zijden werd informatie verstrekt. Ze zei letterlijk: "Ik had niet verwacht zoveel gegevens te zullen krijgen." Zo gaat dat! Je raakt geïnteresseerd, je gaat zoeken, wordt fanatiek en je bent verbaasd over het resultaat.

Later op de avond kwam de villa "Gooilust" van de familie Vroom ter sprake. Deze villa - de mooiste villa van Bussum - werd afgebroken om plaats te maken voor de eerste supermarkt van Albert Heijn in Bussum. Uit de collectie notariële akten van de heer A. Winthorst was bekend, dat de heer L. Portman daar reeds eerder (omstreeks 1824) een "herenhuis" had laten bouwen en dat hij dat huis de naam Gooilust gaf. De grond van Portman liep vanaf de Brinklaan langs de Kerkstraat door tot de Kapelstraat. Enige tijd geleden belde een Rijksbureau over architectuur in Rotterdam mijn vrouw op met de vraag of op de gronden van Gooilust nog de villa's stonden, die door de zeer bekende architect Kromhout waren gebouwd. Een verwarring scheppende vraag! Het bureau zond haar de bouwtekeningen van Kromhout. Daaruit bleek dat het ging om de huizen langs de Kerkstraat tot en met het pand van de firma Van Grondelle, waarvan men altijd had aangenomen dat die waren gebouwd door Berlage.

De koffiepauze onderbrak het spannende gesprek over Gooilust. Tijdens die pauze kwam de heer Jan Verhoeven verlaat binnen met enkele grote plastic tassen. Na de pauze verzocht hij het woord, onbewust van het feit dat wij de kwestie Gooilust terwille van de koffie hadden onderbroken. "Kijk", zei hij, "ik heb hier in deze plastic zakken allerlei soorten scherven, die afkomstig zijn uit een oude waterput die gevonden werd tijdens het bouwrijp maken van de gronden voor de Nieuwe Brink. Die put lag ongeveer op de plaats waar nu de parkeergarage onder C & A ligt". Dat moet dan op de gronden van L. Portman, de eigenaar van het oude Gooilust zijn geweest, zeiden wij verbaasd. De heer Verhoeven begreep onze verbazing niet en stalde zijn vele scherven uit op de tafel. Grotendeels 17e eeuwse scherven, zei hij onverstoorbaar. Dus reeds bewoning voor Portman! De heer Verhoeven wist veel van oud aardewerk af: dat bracht zijn vak nu eenmaal mee.

Daar, de mensen op de achterste rijen de scherven niet konden zien, de plastic zakken erg vol waren en er ook nog een geheimzinnige kartonnen doos naast J. Verhoeven stond, moesten wij het schervengesprek noodgedwongen wel onderbreken. De doos bleek vol te zitten met oude foto's en, u zult het niet geloven, de eerste foto die hij eruit haalde was een mooie grote foto van de tuin van Gooilust.
Hoe bestaat het! - je praat over Gooilust en onverwacht komt iemand binnen met nieuwe gegevens. Historisch onderzoek stelt een mens wel voor verrassingen en de afdeling documentatie voor extra werk: scherven nummeren en een nummerlijst maken met de ouderdoms gegevens van de scherven. Daarnaast nog het documenteren van de oude foto's; wie of wat staat er op afgebeeld.

Op 3 juni 1992 was het inderdaad een zomeravond met verrassingen. Aan de vier vragen die als leidraad bedoeld waren, zijn we uiteraard niet helemaal toegekomen. Het resultaat was er niet minder om.

Opmerking. Een stuk geschiedenis over Gooilust is te vinden in drie mappen: notariële akten. Via de inhoudsopgave in map 1 (in de rechterkolom: bijzonderheden) treft u het trefwoord Gooilust vele malen aan. Vervolgens vindt u via de namen van de eigenaars de akten (7 stuks).
Rond 1872 werd het oude Gooilust van L. Portman vervangen door de veel grotere, nieuwe villa Gooilust van G.H. Kuiper.

 

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 76 gasten en geen leden online