Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 8, nummer 2 (september 1992) pag. 88

De voormalige huishoudschool, Huizerweg 54

Joke Vos

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel 
De afbeelding is aanklikbaar voor vergroting

Zoals u in de krant heeft kunnen lezen, is de gemeente Bussum bezig om diverse sociaal-culturele instellingen te huisvesten in het voormalige schoolgebouw Huizerweg 54 (vroeger nr. 30). In dit gebouw zat jarenlang de huishoudschool of, zoals Bussumers ook wel zeiden, de "spinazie-academie".

In 1914 was de oprichtingsvergadering van de huishoudschool; het zou echter tot 8 september 1921 duren voordat de eerste les gegeven kon worden. Er was enorme belangstelling voor de school:
48 leerlingen hadden zich voor dagonderwijs opgegeven en 279 voor individuele cursussen zoals naaien en koken. Het gebouw werd al snel veel te klein en in 1922 werd er een bouwplan gemaakt voor de uitbreiding. Het duurde tot 1929 dat de school er stond. Bij het 25-jarig bestaan van de school in 1946 waren er wederom bouwplannen en in 1978 is de school verbouwd tot een volwaardige en moderne L.B.O.-school.

Thans staat het gebouw leeg en krijgen diverse instellingen er een onderkomen. Ook de Historische Kring Bussum is hierbij betrokken. De aangeboden ruimte in de kelder is zeer geschikt als archiefruimte, maar volgens het bestuur is de kelder ongeschikt als regelmatige werkplek voor de afdeling documentatie.

Met dank aan de heer A. Winthorst voor zijn documentatie.

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 47 gasten en geen leden online