Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 8, nummer 2 (september 1992) pag. 87

Zelatrice

Ina de Beer

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

Opgevoed in een katholiek gezin, wisten de missionarissen de weg naar mijn ouderlijk huis te vinden. Het was dan ook een bijzondere gebeurtenis als een missionaris een kopje thee kwam drinken. Met veel aandacht luisterden wij naar hetgeen hij over de missie vertelde. We vonden het leuk om de meegebrachte foto's te bekijken; een blanke missionaris en missiezusters omringd door donkergekleurde kindertjes. Er zou in ons gezin toch wel een meisje zelatrice willen worden? Zo moeilijk zou het toch niet zijn om missiekalenders en almanakken te verkopen .....  Persoonlijk voelde ik mij, wel aangetrokken door het werk dat zij in verre landen verrichtten. Lang aarzelen hoefde ik dus niet en zo kon het gebeuren dat het missiehuis een groot aantal kalenders en almanakken bij ons thuis liet bezorgen. 

Eerst stelde ik een lijst samen met namen van gezinnen, waarvan ik hoopte dat men wel wat zou kopen. Mijn vriendinnetje zou wel willen helpen. Vol goede moed startte ik de verkoop. Bij veel gezinnen leverde het geen moeilijkheden op; werd ik zelfs geprezen om zo veel ijver. Dan mocht ik een koekje uit de trommel nemen. Na enkele almanakken en kalenders verkocht te hebben, bleek het toch niet mee te vallen. Maar, om deze terug te zenden; dat kwam toch een beetje mijn eer te na!
Daarom besloot ik een andere wijk in te gaan: grote villa's met nog grotere tuinen, waar het tuinpad tot aan de voordeur liep. Toen ik een hek wilde openen, zei mijn vriendinnetje: "Ga jij dáár aanbellen? Doe maar geen moeite; wedden dat je niets verkoopt?". Ik haalde mijn schouders op en liep over het tuinpad naar de voordeur. Ik belde aan. Een mevrouw deed open. "Dag mevrouw, zou u misschien een kalender of almanak willen kopen?"" Mevrouw informeerde naar de prijs; mij van top tot teen opnemend. Het speet haar op dat moment geen gepast geld te hebben. "Kom over een paar dagen nog maar eens terug, meisje." Dat beloofde ik. Zie je nou wel, dacht ik, het tuinhek sluitend. 
Enkele dagen later ging ik opgewekt weer terug en belde aan. Niet mevrouw deed open, maar het dienstmeisje. "Ik mocht van mevrouw nog een keer terugkomen", begon ik. Haar antwoord was teleurstellend. "Ik moest van mevrouw zeggen dat zij inmiddels al een kalender heeft gekocht", antwoordde zij en voordat de voordeur werd gesloten hoorde ik het dienstmeisje nog vragen het tuinhek goed te sluiten. Verdorie! Mijn vriendinnetje had gelijk .....  met opzet liet ik het tuinhek open staan.

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 132 gasten en geen leden online