Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 8, nummer 2 (september 1992) pag. 74-75

Een schoolfoto uit 1903

Bert de Beer

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeelding is aanklikbaar voor vergroting

Enige jaren geleden kreeg ik van mijn inmiddels overleden vader (geboren 1897) een schoolfoto waarop hij als zesjarig jongetje voorkomt. Hij gaf hierbij de volgende toelichting. In de zomer van 1903 zou de vijfde klas van de Willemschool gefotografeerd worden. In die klas zat ook de oudere broer van mijn vader; Gijs de Beer (geboren 1895). Vandaar dat op het leitje op de foto het cijfer 5 staat gechreven. Bovendien mochten de jongere broers en zusjes van de klasgenoten eveneens op de foto. Mijn vader zat in de eerste klas en mocht er dus ook bij. Toen ik opmerkte dat mijn vader en mijn oom maar twee jaar in leeftijd scheelden, maar dat oom Gijs wel vier klassen hoger zat, vertelde hij dat de klassen anders verdeeld waren dan tegenwoordig. De schoolklassen startten op 1 april en op 1 oktober. De leerlingen konden dus twee klassen per jaar doorlopen. Dat was volgens hem ook handig voor de boerekinderen. Die gingen alleen in het winterseizoen naar school om in het zomerseizoen op het land te werken. Daar de leerplicht pas in 1900 was ingesteld, gaf dat tot die tijd weinig problemen. Dit betekende echter wel dat veel boerekinderen nauwelijks konden lezen en schrijven. Zo werd bij het huwelijk van zijn ouders in 1879 in de akte vermeld dat de bruid - Anna Dorrestein  - "verklaart niet te kunnen schrijven". Kortom vóór 1900 was het schoolbezoek volledig een keus van de ouders.

Van de gefotografeerde personen kon mijn vader er zich nog enkele herinneren:

P-7 Meester de Jager, de bovenmeester. Hij stopte later met het onderwijs en begon een bankierskantoor op de Brinklaan tegenover het huidige raadhuis.
O-5 Meester Simon Swart. Hij ging later naar het toenmalige Nederlands-Indië.
M-10 Betje Nieuwenhuizen. Zij woonde op de Plaggenweg.
N-8 Dit zorgelijk kijkend jongetje is mijn vader Beb de Beer. Hij woonde toen waarschijnlijk nog in een boerderij aan de Plaggenweg 12 ter hoogte van de huidige Ruthardlaan. Later trok de familie De Beer in bij "Elbertom"(0om Elbert Dorrestein) Plaggenweg 5.
L-8 en M-8 De broers De Sain.
M-6 en L-5 De broers Calis. Zij woonden in de Veldheimerlaan.
L-4 Mutsaers.
K-4 Gijs de Beer.
K-5 Dekker.
H-10 Alie Brandhof.
H-4 Piet Haselaar.
G-4 Rijk Huijssteden.
G-9 Dekker?
F-8 Jaap Hanepen. Zijn vader werkte bij de Bussumse Waterleiding.
E-5 Simon van der Geest.

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 40 gasten en geen leden online