Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 8, nummer 2 (september 1992) pag. 66

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

De in Bussum wonende schrijfster Margriet de Moor won op 12 mei 1992 de Ako-literatuurprijs 1992.

Uit De Gooi-en EemLander van woensdag 13 mei 1992.

Jury kiest unaníem voor De Moor

"Roman overtreft de beloftevolle eerdere verhalen"

(Van onze kunstredactie) AMSTERDAM -"Sorry, ik ben aan het eind van mljn latijn. Het eerste dat ik ga doen is even lekker vakantie houden. En dan weer aa,n het werk. Interviews geef ik voorloplg niet meer". Afgemat door het literaire circus rondom haar nominatie nam schrijfster en gedoodverfde winnaar Margriet de Moor gisteravond de AKO-literatuurprijs 1992 voor baar roman 'Eerst grijs dan wit dan blauw' in ontvangst.

       
FOTO GPD Margriet de Moor
 

AKO-jury-voorzitter Wim Duisenberg noemde haar roman in het jury-rapport "hoogst origineel" en een document "waarin de schrijfster laat zien hoe mensen als eenzame planeten in een leeg universum om elkaar heen blijven cirkelen, zonder oolt echt contact te hebben". De jury, die verder bestond uit Elrud Ibsch, Jos Borré, Maarten 't Hart en Gerda Meyerink, kwam unaniem tot deze beslissing.
Margriet de Moor, behoorde met haar collega's Eric de Kuyper ('Grand Hotel Solitude'), Nico Dros ('Noorderburen'), Nelleke Noordervliet ('Het oog van de engel'), Jacq F. Vogelaar ('De dood als meisje van acht') en Joost Zwagerman ('Vals licht'), tot de zes genomineerden. "Juist door alle voorspelingen dat de prijs naar mij zou gaan, dacht ik dat een ander hem zou krijgen."

Margriet de Moor werd in 1989 al voor de AKO Literatuur Prijs genominerd met de verhalenbundel "Op de rug gezien". De roman "Eerst grijs dan wit dan blauw" is een vierluik. In het begin van de roman vermoordt één van de hoofdfiguren, Robert, zijn vrouw Magda, nadat de vrouw drie jaar van hem is weggeweest. Vanuit alle personages van het boek worden de gebeurtenissen beschreven.
In het juryrapport stelt de jury dat de eerste roman van De Moor zelfs de zo "beloftevolle" verhalen die zij eerder publiceerde, overtreft. "Zowel wat het taalgebruik als de opbouw betreft is de roman hoogst origineel te noemen", aldus de jury. Als er al een aanmerking op deze roman gemaakt zou kunnen worden, dan is het dat er voor humor in deze wereld weinig plaats is en dat er daarom soms een geur van hoogdravendheid valt op te snuiven. Maar, aldus de jury, dat wordt volledig goedgemaakt door de zeldzame overtuigingskracht waarmee een levensbeschouwing onder woorden wordt gebracht.

Margriet de Moor (1941) studeerde piano en solo-zang aan het Koninklijk Conservatorium voor muziek in Den Haag. Daarna studeerde ze kunstgeschiedenis, archeologie en middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Pas op latere Ieeftijddebuteerde ze als schrijfster.
De AKO Literatuur Prijs is nu voor de zesde keer uitgereikt. Vorig jaar won F.P. Thomése de prijs met zijn debuut "Zuidland".

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 77 gasten en geen leden online