Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 8, nummer 2 (september 1992) pag. 59-61

Van Gogh op zolder

Dick Bouwman

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeeldingen zijn aanklikbaar voor vergroting

 

      
 
Een advertentie uit 1930

Mijn grootvader, Dirk Bouwman, leefde van 1859 tot 1910. Hij was schilderspatroon en erg ondernemend. Zo bouwde hij aan de Nassaulaan, tegenover mooie villa's met oprijlanen en stallen, met inwonend personeel zoals tuinman en koetsier, brutaalweg zijn werkplaats en een woonhuis. Hij had al snel door dat er met bouwgrond en villa's veel meer was te verdienen dan met die vierkante meter schilderen. Zodoende is hij vermoedelijk in kontakt gekomen met mevrouw Van Gogh, die met haar zoontje in mei 1891 in villa Helma aan de Koningslaan 4 in Bussum was komen wonen. 1)

       
Ophalen van de schilderijen van Konings1aan naar Nassau1aan.
 

Jo(hanna) Gesina van Gogh-Bonger, de weduwe van Theo van Gogh, had schilderijen van haar overleden zwager Vincent van Gogh. Mijn grootvader had glaskisten met stro erin. U begrijpt het al; de schilderijen moesten af en toe naar een tentoonstelling. Mijn grootvader liet ze met de handkar ophalen van de Koningslaan en zo kwamen ze op Nassaulaan 18.

Opa Bouwman verpakte de schilderijen in de glaskisten en zo gingen ze naar elders. Ze kwamen na enige tijd ook weer terug. Mijn vader, toen nog jong, herinnert zich dat zijn moeder aan zijn vader vroeg: "Dirk, is er nog wat verkocht?"" Nee, antwoordde mijn grootvader, alles is weer terug. Waarop mijn grootmoeder zei: "Geen wonder. Wie koopt er nu een schilderij met groene varkens!"

       
Verzending in glaskisten.
 

Een jongere broer van mijn vader, in 1918 vertrokken naar Amerika, kwam in 1968 terug in Holland. Deze oom vertelde aan de Kortenhoefse schilder Flip Hamers, die veel interesse had in deze affaire, dat hij als jongen met vriendjes op de werkzolder waar de schilderijen van Vincent van Gogh stonden, voetbalde. Meerde malen gebeurde het, dat de schilderijen hierbij geraakt werden.

       
 
 Voetballen op zolder

Toen mevrouw Van Gogh zelf weer genoeg ruimte had om ze op te bergen, verdwenen de schilderijen van onze zolder. Het verhaal gaat dat mijn grootvader twee schilderijen mocht uitzoeken, doch dat weigerde met de woorden: "We zijn in de wereld om elkaar te helpen en ik heb het graag gedaan." Flip Hamers kan dit nog steeds niet begrijpen.

Mijn grootvader heb ik nooit gekend; hij overleed in 1910. Ik ben geboren in 1917. Als u snel gerekend hebt, dan weet u dat ik 75 jaar ben. Voor mij een reden om dit verhaal over de "Van Gogh's op de zolder van mijn grootvader" eens op papier te zetten.

Noot.
1) Zie Contactblad nr. 2, september 1991, blz. 63 t/m 71: Van Gogh en Bussum door M. van der Heide, alsmede Contactblad nr. 3, december 1991, blz. 101 en 102.

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 143 gasten en geen leden online