Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 8, nummer 2 (september 1992) pag. 50

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

Van de redaktie.

Voor u ligt het tweede exemplaar nieuwe stijl van ons Contactblad. Gezien uw enthousiaste reacties bent u er ook tevreden over.

Het maken van dit blad is teamwerk. Het begint met het schrijven van de artikelen. Daarna worden de artikelen tekstmatig verwerkt op een computer, waarna de redaktie aan de gang gaat om van alle onderdelen een fraai geheel te maken. Onze nieuwe drukker, Rob Pekelharing aan de Hooftlaan 65 in Bussum, verdient een pluim voor de buitengewoon goede verzorging van het blad. Ook voor uw privé of zakelijk drukwerk kunt u voor dezel£de hoge kwaliteit bij hem terecht. En dan onze adverteerders; zonder deze steun zou ons blad niet zo mooi kunnen worden gemaakt. Denkt u hier eens aan bij uw aankopen of als er bij u thuis verbouwd moet worden.

U vindt in dit Contactblad een aantal herinneringen die betrekking hebben op de relatie tussen Bussum en het werk van de schilder Vincent van Gogh. Ook is nu opgenomen het artikel over "de Bonte Hond", dat in het vorige Contactblad werd aangekondigd. Koos Ruijzendaal onderzoekt een moordaanslag aan de Beerensteinerlaan in 1919. En er is een verslag van een bom-inslag met dodelijke afloop, die in het najaar van 1940 Bussum opschrikte. Twee Bussumse jongens probeerden in de oorlogsjaren uit handen van de Duitsers te blijven. Een schoolfoto uit 1903. In een artikel worden alle burgemeesters en gemeentesecretarissen van Bussum sinds 1817 tot heden opgesomd.

Veel plezier bij het lezen van dit Contactblad. Blijft u ons kopij sturen, want alleen kunnen wij het ook niet.

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 174 gasten en geen leden online