Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 8, nummer 1 (april 1992) pag. 37-40

Zijn enige wens

Ina de Beer

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel 
De afbeeldingen zijn aanklikbaar voor vergroting

 

De in Bussum geboren en getogen Jan Baar, die woont op het adres Koopweg 25, heeft wel een zeer bijzondere verzameling. Op twaalfjarige leeftijd had hij al belangstelling voor ons Koninklijk Huis, want toen begon hij met het verzamelen van kranteknipsels en foto's uit weekbladen. Hij kon toen nog niet bevroeden dat zijn verzameling zó groot zou worden dat een van de kamers in zijn woning als museum ingericht zou worden.

Een opsomming van zijn verzameling is een onmogelijke opgave. Hij heeft onder meer het borstbeeld van koningin Wilhelmina in Friese klederdracht uit het jaar 1896, twee prachtige geëmailleerde bekers van de inhuldiging van koningin Wilhelmina uit 1898 en een foto van het huwelijk van koningin Wilhelmina met prins Hendrik uit 1901. Het borstbeeld van koningin Wilhelmina met in haar armen een baby, dochter prinses Juliana, uit 1910 ontbreekt evenmin. Om zijn verzameling verder uit te breiden werd Jan Baar in 1954 lid van de Nederlandse Vereniging van Verzamelaars, thans de nieuwe Verzamelaar. Om die reden bezoekt hij veel ruilbeurzen. Maar, zo lacht hij: "ik krijg veel materiaal van de mensen." Zijn familie en vrienden weten dat hij op zijn verjaardag geen kado's verwacht en daarom ontvangt hij een geldelijke bijdrage om een waardevol artikel te kunnen aanschaffen. Ongeveer 1000 boeken en albums bevatten foto's en beschrijvingen van het Koninklijk Huis. Een collectie van 2500 originele ansichtkaarten zijn, keurig gerangschikt, in albums geborgen.

Prinses Juliana en prins Bernhard, maar ook hun kinderen en kleinkinderen, kunnen bij verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden een felicitatie van Jan Baar in de brievenbus verwachten. Op zijn beurt ontvangt hij een dankbetuiging. Jan Baar: "Uit de bedrukte dankbetuigingen namens de kinderen bleek dat de ouders deze taak op zich namen totdat de prinsen ongeveer zes jaar waren, want daarna ontving ik een dankbetuiging van de nog jong prinsjes in zelfgemaakte tekeningen waarop hun naam vermeld stond." Op de hier getoonde tekening uit 1978 is te zien hoe prins Willem-Alexander de tekenpen speels hanteerde. Op dertienjarige leeftijd beantwoordden de prinsen zijn gelukwens in gedrukte vorm waarin het monogram was verwerkt.

Bij de verloving van prinses Juliana en prins Bernhard op 9 september 1936 werden aan het jonge paar namens de ingezetenen van Bussum twee stoelen aangeboden, waarvan de bekleding was geborduurd door een aantal dames uit Bussum. In de rugleuning en ook de zitting is het wapen van prinses Juliana en prins Bernhard geborduurd. Deze stoelen werden gebruikt bij het huwelijk in 1937, dat plaats vond in de Sint-Jacobskerk in Den Haag. (Zie foto).
Met veel warmte in zijn stem vertelt Jan Baar dat hij een uitnodiging had ontvangen om aanwezig te zijn bij de plechtige beëdiging en inhuldiging van H.M. Koningin Beatrix in de Nieuwe Kerk in Amsterdam op 30 april 1980. Diverse keren werd hij uitgenodigd om voor radio en televisie te vertellen over zijn liefde voor het Koninklijk Huis. En als hij enthousiast verhaalt over de bijna vijftig tentoonstellingen die hij in het land heeft gehad, vraag ik hem of hij tóch nog een wens heeft. Jan Baar herhaalde wat hij ook op de televisie zei:
"Mijn enige wens is om nog eens een persoonlijk kontakt te hebben met een lid van het Koninklijk Huis; bij voorkeur met prinses Juliana."

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 147 gasten en geen leden online