Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 8, nummer 1 (april 1992) pag. 30

Lezers reageren: oorlogservaringen

G. Langemeijer

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

 

Wij ontvingen een brief met nieuwjaarswensen van de familie Jensma-Marx uit Vorden. Ondanks hun verhuizing uit Bussum lezen zij nog steeds trouw ons Contactblad; en hoe!

Zij schreven onder andere: "Wij lazen het laatste nummer weer met plezier en sluiten een stukje in naar aanleiding van het verzoek op bladzijde 127." Dit verzoek betrof mijn dringende vraag iets te schrijven over een persoonlijke ervaring in de Tweede Wereldoorlog. "Misschien is het bruikbaar" schreef men bescheiden.

Ik vind het een schot precies in de roos; eenvoudig en veelzeggend. Juist zoals ik het bedoelde. Vooral dit soort informatie is van groot belang. We vergeten zo snel. Latere geslachten zullen dankbaar zijn iets over die tijd aan de weet te komen. Wij danken hen hiervoor hartelijk, mede namens u; het zal zijn uitwerking zeker niet missen.

Hier volgt het artikel.

Aardappels in de Hilversumse Meent

M. Jensma-Marx

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

Tijdens de oorlogsjaren moest van de Duitse bezetter een deel van de graslanden gescheurd worden en worden gebruikt voor aardappel- en groenteteelt. Dit was ook gebeurd in een hoek van de Hilversumse Meent bij de J.F. Evertslaan en de Meentweg. Daar stonden aardappels die in het najaar 1944 gerooid werden, maar niet voor de Bussumers; die zouden na mogen rooien! Het vrijgeven voor narooien werd steeds uitgesteld -ambtenarij, pesterij of beide.. .?

's Ochtends vroeg, zodra het licht werd, ging ik vaak even kijken of 't al zover was; toch al op weg naar Spanderswoud en 's-Graveland voor wat hout of groente. Maar nee hoor! Een bewaker hield de liefhebbers op een afstand. Toch was het geen ongeschikte man: op vriendelijk verzoek draaide hij zich wel eens om en kon je 10 á 12 aardappels bijeen graaien. Goed voor een mager stamppotje met wat kool of wortels!

Het regende veel dat najaar, dus het aardappelveld was knap modderig. Eindelijk werd het vrijgegeven en heel Bussum stroomde toe, lopend met zakken, emmers en tassen, met kinder- wagens, wrakke fietsen en karretjes; een trieste optocht van mensen, die blij waren met elke nog bruikbare aardappel!

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 70 gasten en geen leden online