Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 8, nummer 1 (april 1992) pag. 2

Van de redaktie.

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

 

Dit is het eerste nummer van de achtste jaargang van het Contactblad. Zoals u kunt zien is er veel veranderd. Het ledenaantal groeit en dus ook de oplage van het Contactblad. Om de kosten hierbij in de hand te houden, is besloten om een praktischer, iets kleiner formaat te gaan gebruiken. De bedoeling is om de opmaak door het hele blad gelijk te houden. Dit bevordert de duidelijkheid en het leesplezier. Fred Bos vormde jarenlang de redaktie. Met veel inzet zorgde hij voor het verzamelen van de artikelen, het verwerken ervan, alsmede voor de kontakten met de drukker. Naast dit alles schreef hij zelf ook nog artikelen voor het blad. Met ingang van dit jaar is Fred gestopt met het redaktiewerk, maar de redaktie hoopt dat hij nog wel tijd zal vinden om artikelen te blijven schrijven. Bedankt voor het vele werk dat is gedaan!

Bij het opstellen van dit eerste Contactblad van 1992 was geen gebrek aan onderwerpen, zodat er een groot aanbod van goede artikelen was. U kunt lezen over de datum 1 mei. De dag, waarop in 1817 de eerste vergadering werd gehouden van de Bussumse gemeenteraad. De heer Langemeijer vertelt op welke plaats de herberg waarin de raad vergaderde, heeft gestaan. Op 1 mei 1917 vierde Bussum haar 100-jarig bestaan; in het blad staat hiervan een verslag. Dit jaar, op 1 mei aanstaande en 175 jaar na de eerste gemeenteraadsvergadering, is er in 't Spant een symposium. De voorzitter memoreert deze gebeurtenis en ook het net verschenen boek over de Bussumse historie.

De eerste dagen in de maand mei wordt er stilgestaan bij oorlog, bevrijding en vrijheid. In een aantal artikelen worden lokale facetten van de Tweede Wereldoorlog belicht. Mevrouw I. de Beer leverde meerdere interessante artikelen. Leest u bij Anth.Cup over "de Bonte Hond" en duik met K. Ruijzendaal in de geschiedenis van een Bussumse blekerij.

Iedereen die iets interessants weet over het verre of nabije verleden van Bussum kan kontakt opnemen met de redaktie: Joke Vos, Hamerstraat 106, telefoonnummer 36710. Levert u getypte of geschreven artikelen in, vergeet dan niet uw naam en adres te vermelden en let bij foto's op duidelijke en volledige onderschriften (wat en wie staan waar afgebeeld; wanneer is de foto gemaakt).
Artikelen kunnen ook worden aangeleverd in de vorm van een diskette (DS-DD, DS-HD, floppy). Voorwaarde is dat de tekst door de computer is weggeschreven in een machinetaal die IBM-compatibel is; bij voorkeur in Ascii, maar in WP 4.2, WP 5.1 of DW4 kan ook.

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 102 gasten en geen leden online