Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 7, nummer 1 (? 1991) pag. 6

Historisch onderzoek 

Gerard Langemeijer

Na lezing van bovenstaande titel slaat een enkeling misschien deze bladzijde haastig om. Zelf mijd ik steeds de binnenzijde van de omslag van dit blad te lezen,waarond het "kopje" DOELSTELLING medegedeeld wordt wat hét DOEL is van onze vereniging, Het is niet animerend. Een buitenstaander vertrouwde mij toe dat hij liever ging vissen of een rebus oplossen. Het hielp niet door hem te vertellen dat wij in feite dat ook doen,zij het op een iets andere wijze, Je moet iets van een puzzelaar in je hebben om plezier te hebben aan historisch onderzoek, Als een visser moet je aas uitgooien om iets op te hengelen,

Maar eerlijk gezegd,vooral in het begin zit iedereen met een groot probleem,n.l. hoe kom ik aan een onderwerp en waar haal ik gegevens vandaan, Het is een reële vraag maar juist daarom is er zo enorm veel materiaal verzamela dat U kunt vinden in ons archief.

Recent is onze Kring in het bezit gekomen van uniek materiaal waar nooit eerder uit gepubliceerd is. Het gaat hier om brieven die bij de gemeente Bussum zijn binnengekomen in de periode 1817-1887. De brieven zijn per onderwerp gerebruceerd , b.v. armoede, gezondheid, zanderij, wegen en verkeer enz.

Iemand die een beetje schrijven kan , vindt daarin stof in overvloed. Gaat men b.v. uit van het onderwerp ONDERWIJS dan kan men' een prachtige schets maken van de hoofdonderwijzer en de levensomstandigheden in BUSSUM, Neemt men het onderwerp; WEGEN EN VERKEER dan komt men heel wat oude namen van wegen tegen, modderpaden en diepe duisternis 's avonds. Neemt men de map: J.H. Biegel dan komt men een man tegen die Bussum groot gemaakt heeft door zijn talloze adviezen aan de gemeenteraad. Niet voor niets vroeg die gemeenteraad hem om zitting te nemen in de commissie die een grenswijziging met Hilversum tot stand moest brengen.

Kortom boeiend materiaal voor iemand die graag eens wat schrijven wil.
Geen saaie boel, De historie kan ons veel vertellen .

 

NB In 8 mappen zijn de volgende 15 onderwerpen ondergebracht:
Armoede / gezondheid
Bedrijven / belasting
H.J.Biegel
Gemeente
Godsdienst / onderwijs / politiek
Schippers / landbouw en veeteelt / kadaster
Zanderij / schutters en militie
Verkeer en wegen

 

Actueel

Jumbo-geschiedenisalbum

Donderdag 20 januari heeft burgemeester Han ter Heegde een bijzonder album in ontvangst genomen. Het is het resultaat van een initiatief van de nieuwe Jumbo-winkel aan het Julianaplein. Een werkgroep van de Historische Kring Bussum heeft dit plakplaatjes-album samengesteld. Klanten kunnen deze plaatjes bij hun boodschappen sparen.Het album bestaat uit 22 korte teksten met in totaal 176 plaatjes en beslaat tweehonderd jaar Bussumse geschiedenis.

Lees meer...

Foto van de maand

Januari 2022

Wij zouden graag weten of iemand dit huis herkent en er ons iets meer over kan vertellen. We denken zelf dat het in het Spiegel staat of heeft gestaan. Waarschijnlijk is het het rond 1900 gebouwd. Opmerkelijk is het houtwerk in de top van het dak, de bovenrand van de serre en het houten balkon.
Kunt u ons helpen, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Eindejaarsgeschenk nu ook te koop

Alle leden van de Kring hebben gelijktijdig met het december nummer van het Bussums Historisch Tijdschrift het wandel-fietsboekje "Bussum bakermat van de Nederlandse televisie" in de bus gekregen. Met ingang van 2022 is het nu voor iedereen te koop. De kosten zijn € 7,50 incl porto. Bestellen kan per mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees meer...

Documentatiecentrum nog tot nader bericht gesloten

Helaas blijft ons documentatiecentrum ook in het nieuwe jaar nog gesloten in verband met de coronamaatregelen. Ala u vragen heeft kunt u ons mailen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij hopen u zo spoedig mogelijk weer volledig van dienst te kunnen zijn.

Ons digitaal archief echter kunt u via onze website te allen tijde bezoeken. 

We hebben 125 gasten en geen leden online