Home
Open Menu
Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 35, nummer 3 (december 2019), pag 47-48

BUSSUM IN BOEKEN

Klaas Oosterom

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeeldingen zijn aanklikbaar voor vergroting

Klaas Oosterom signaleert boeken die passen bij het thema van dit tijdschrift: Sport. Veelal zijn de boeken bij het documentatiecentrum van de Historische Kring in te zien.

 

 

Honderd jaar Gooische! Gooische Hockey Club 1901-2001
Dit jubileumboek met 157 blz. bevat een fotokatern ‘Honderd jaar Gooische in beeld’.

 

 

 

100 jaar Bussumse Sport Vereniging ALLEN WEERBAAR.
Jubileumboek (1903-2003). De voetbalvereniging ontstond als onderafdeling van de Volksweerbaarheid.
Jan Veroude schreef dit boekje van 48 blz.

 

 

 

SDO 100 jaar (1917-2017)
De R.K. Voetbal Vereniging Samenspel Doet Overwinnen ontving in 2017 de Koninklijke Erepenning.
Dit jubileumboek met een omvang van 101 blz. is van de hand van Johan van der Geest.

 

 

GLTC Het Spieghel 85 jaar (1924-2009).
De lustrum-almanak van de tennisvereniging is samengesteld door een redactiecommissie.
Deze almanak bevat ledenlijsten en heeft een omvang van 136 blz.

 

 

 

1957-1982: 25 jaar HCAW honkbal/softbal/peanutbal Bussum
HCAW staat voor Honk- en Softballclub Allen Weerbaar.
Deze uitgave omvat 65 blz. Na 1982 is geen jubileumboek meer verschenen.

 

 

 

 DE BUSSUMSCHE SPORTWEEK 1941
Met medewerking van de Ortscommandant werden in augustus sportmanifestaties en wedstrijden gehouden in meer dan 10 sporten.
Dit is het geïllustreerde verslag ervan.

 

 

Kent u ze nog… de Bussummers
Een boekje van de Europese Bibliotheek met foto’s, toegelicht door M.J.M. (Martin) Heyne.
Bekende en onbekende Bussumers, alleen, samen of als groep uit de periode 1880 tot 1940.
Sportbeoefening (voetballers, vissers en gymnasten) krijgt veel aandacht.
Het boekje uit 1974 bevat 78 afbeeldingen.

 

 

 

Actueel

Herdenkingssteen Toonkunst weer te zien.

Onze vereniging heeft allerlei bijzondere voorwerpen in bezit, ook heel zware gevallen zoals (gevel)stenen. Een mooie bestemming voor zulke geschenken is moeilijk te vinden, maar af en toe is het raak. De herdenkingssteen '75 jaar Toonkunst Bussum' heeft eindelijk een goede plek gekregen in het gerenoveerde Bensdorp-complex, vlakbij het restant van de oude fabrieksschoorsteen aan de Nieuwe Spiegelstraat. De steen heeft ooit gehangen in de oude muziekschool aan de 's Gravelandseweg.

Lees meer...

Actueel

Herdenking Burgermoord Naarden

Op 1 december 1572 werd Naarden ingenomen door het regeringsleger onder leiding van de Spaanse kapitein Julian Romero. Op donderdagavond 1 december 2022 – precies 450 jaar later – worden de gebeurtenissen herdacht in de Grote Kerk van Naarden. Drie bekende historici laten hun licht schijnen over de gebeurtenissen op 1 december 1572.  Lees hier meer over de herdenking: Herdenking Naardense burgermoord | 1572 Geboorte van Nederland.Je kunt je hier aanmelden: Evenementenkalender - Geboorte van Nederland 1572 (gooisemeren.nl).

Foto van de maand

December 2022

Op deze plek aan de Nwe ’s-Gravelandseweg 38 stond de villa Nieuwburg. Hierin werd op 24 april 1920 de lyceumafdeling gevestigd van de Luitgardeschool, een kostschool voor meisjes. In 1923 werden ook jongens toegelaten en ging de school het (Christelijk) Lyceum heetten. In 1925 en 1934 werd de villa uitgebreid met flinke aanbouwen. In 1955 werd de villa gesloopt, het hoofdgebouw gedeeltelijk vernieuwd en aanmerkelijk vergroot. De naam werd nu gewijzigd in Willem de Zwijger College. Het gebouw staat nu op de nominatie om gesloopt te worden en de school zal als Montessori Lyceum worden gevestigd in een nog te bouwen  schoolgebouw aan de Franse Kampweg.

HKB Nieuws

Jumbo-album nu online

Het Jumbo-geschiedenisalbum dat in januari dit jaar werd gepresenteerd staat met toestemming van de supermarkt nu op onze website. Het album beslaat tweehonderd jaar Bussumse geschiedenis geïllustreerd met 176 plaatjes. Met het oog op de grote belangstelling is een keer een ruilbeurs van plakplaatjes geweest in het Bussumse Jumbo-filiaal, en er was onlangs nog tijdens de Open Dag van onze vereniging gelegenheid om missende plaatjes te zoeken. Voor wie het album uiteindelijk toch niet vol heeft weten te plakken is dit goed nieuws. Het staat nu online en kan worden gedownload en desgewenst geprint. Ja heus, alle plaatjes staan er in ! Het boekwerkje is samengesteld door medewerkers van de Historische Kring Bussum. Zij stellen het bijzonder op prijs dat hun werk nu digitaal kan worden gepresenteerd. Klik HIER om het album te bekijken.

We hebben 52 gasten en geen leden online