Home
Open Menu
Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 35, nummer 3 (december 2019), pag 39

Hoe staan ze er nu voor?

Nol Verhagen

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

In deze aflevering van Bussums Historisch Tijdschrift passeren diverse  sportclubs de revue. Daarbij gaat de aandacht begrijpelijkerwijs meer naar hun ontstaan, soms al meer dan 100 jaar geleden, dan naar hun huidige situatie. Maar aangezien het heden het resultaat is van het verleden, past het toch ook even te kijken naar wat er van al die clubs en clubjes is terecht gekomen. Daarom heb ik wat gegevens voor u bij elkaar gezocht over het reilen en zeilen van een aantal sportverenigingen vandaag de dag.

Met voetbalclub Allen Weerbaar gaat het niet goed en dat is ook aan de nauwelijks bijgehouden website te zien. De club kampt al jaren met financiële problemen. Was het vroeger de club van de beter gesitueerden, tegenwoordig is het juist de club van de minst draagkrachtigen, met veel leden met een migratie-achtergrond. De contributie is veel lager dan bij andere clubs, wat natuurlijk niet bijdraagt aan de financiële gezondheid. Ik heb geen actuele gegevens over ledenaantallen en dergelijke kunnen vinden.

Met voetbalclub SDO gaat het veel beter.Er voetballen meer dan 1000 leden, bij de Heren verdeeld over 4 Senioren teams, 11 Juniorenteams, 23 Pupillenteams en natuurlijk het G-team. Bij de Dames zien we 2 Seniorenteams, 10 Juniorenteams en 1 Pupillenteam.

Ook met voetbalclub BFC gaat het goed. Het eerste herenteam is onlangs gepromoveerd naar de 2de klasse. Er zijn 5 Heren- en 2 Dames-seniorenteams. Verder 19 Juniorenteams bij de jongens en 11 bij de meisjes. En maar liefst 43 Pupillenteams. Dat moeten toch ook al gauw 1000 of meer leden zijn.

Honkbalclub HCAW heeft meer dan 400 leden, van wie 270 actieve honk- en softballers, verdeeld over 14 honkbalteams en 4 softbalteams, waarvan echter maar 1 vrouwenteam. Daarmee is HCAW een van de grootste honkbalverenigingen van Nederland.In alle categorieën (Heren, Dames, Junioren, Aspiranten en Pupillen) acteert HCAW op hoog niveau.

De Gooische Hockeyclub is een reusachtige vereniging met meer dan 2300 leden, van wie ruim 1000 jeugdleden. Het is de grootste hockeyclub van het Gooi en een van de grootste van Nederland. Ze spelen op – naar eigen zeggen – een van de mooiste sportlocaties van Nederland, het terrein bij het Laegieskamp.

De Hilversumse Hockeyvereniging ’t Spandersbosch floreert ook en heeft nu zo’n 1500 leden. Ook zij vinden dat ze op een van de mooiste hockeylocaties van ons land spelen, namelijk Sportpark Crailo.

Rugby Club ’t Gooi heeft vandaag de dag zo’n 350 leden. Ze afficheert zichzelf als een van de oudste, meest gerenommeerde en snelst groeiende (rugby)clubs van Nederland.Heren 1 speelt in de Ereklasse, het hoogste landelijke niveau. Er is een grote jeugdafdeling, met teams in alle leeftijdsklassen.

Zwem- en Poloclub De Otters Het Gooi is sinds 1998 stabiel gebleven. De vereniging heeft momenteel 600 leden.

De Gooise Onderwatersportvereniging heeft ongeveer 200 leden. Je kunt er leren duiken, maar er wordt ook onderwaterhockey gespeeld.

 

 

 

Actueel

Herdenkingssteen Toonkunst weer te zien.

Onze vereniging heeft allerlei bijzondere voorwerpen in bezit, ook heel zware gevallen zoals (gevel)stenen. Een mooie bestemming voor zulke geschenken is moeilijk te vinden, maar af en toe is het raak. De herdenkingssteen '75 jaar Toonkunst Bussum' heeft eindelijk een goede plek gekregen in het gerenoveerde Bensdorp-complex, vlakbij het restant van de oude fabrieksschoorsteen aan de Nieuwe Spiegelstraat. De steen heeft ooit gehangen in de oude muziekschool aan de 's Gravelandseweg.

Lees meer...

Actueel

Herdenking Burgermoord Naarden

Op 1 december 1572 werd Naarden ingenomen door het regeringsleger onder leiding van de Spaanse kapitein Julian Romero. Op donderdagavond 1 december 2022 – precies 450 jaar later – worden de gebeurtenissen herdacht in de Grote Kerk van Naarden. Drie bekende historici laten hun licht schijnen over de gebeurtenissen op 1 december 1572.  Lees hier meer over de herdenking: Herdenking Naardense burgermoord | 1572 Geboorte van Nederland.Je kunt je hier aanmelden: Evenementenkalender - Geboorte van Nederland 1572 (gooisemeren.nl).

Foto van de maand

December 2022

Op deze plek aan de Nwe ’s-Gravelandseweg 38 stond de villa Nieuwburg. Hierin werd op 24 april 1920 de lyceumafdeling gevestigd van de Luitgardeschool, een kostschool voor meisjes. In 1923 werden ook jongens toegelaten en ging de school het (Christelijk) Lyceum heetten. In 1925 en 1934 werd de villa uitgebreid met flinke aanbouwen. In 1955 werd de villa gesloopt, het hoofdgebouw gedeeltelijk vernieuwd en aanmerkelijk vergroot. De naam werd nu gewijzigd in Willem de Zwijger College. Het gebouw staat nu op de nominatie om gesloopt te worden en de school zal als Montessori Lyceum worden gevestigd in een nog te bouwen  schoolgebouw aan de Franse Kampweg.

HKB Nieuws

Jumbo-album nu online

Het Jumbo-geschiedenisalbum dat in januari dit jaar werd gepresenteerd staat met toestemming van de supermarkt nu op onze website. Het album beslaat tweehonderd jaar Bussumse geschiedenis geïllustreerd met 176 plaatjes. Met het oog op de grote belangstelling is een keer een ruilbeurs van plakplaatjes geweest in het Bussumse Jumbo-filiaal, en er was onlangs nog tijdens de Open Dag van onze vereniging gelegenheid om missende plaatjes te zoeken. Voor wie het album uiteindelijk toch niet vol heeft weten te plakken is dit goed nieuws. Het staat nu online en kan worden gedownload en desgewenst geprint. Ja heus, alle plaatjes staan er in ! Het boekwerkje is samengesteld door medewerkers van de Historische Kring Bussum. Zij stellen het bijzonder op prijs dat hun werk nu digitaal kan worden gepresenteerd. Klik HIER om het album te bekijken.

We hebben 95 gasten en geen leden online