Home
Open Menu
Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 35, nummer 3 (december 2019), pag 39

Hoe staan ze er nu voor?

Nol Verhagen

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

In deze aflevering van Bussums Historisch Tijdschrift passeren diverse  sportclubs de revue. Daarbij gaat de aandacht begrijpelijkerwijs meer naar hun ontstaan, soms al meer dan 100 jaar geleden, dan naar hun huidige situatie. Maar aangezien het heden het resultaat is van het verleden, past het toch ook even te kijken naar wat er van al die clubs en clubjes is terecht gekomen. Daarom heb ik wat gegevens voor u bij elkaar gezocht over het reilen en zeilen van een aantal sportverenigingen vandaag de dag.

Met voetbalclub Allen Weerbaar gaat het niet goed en dat is ook aan de nauwelijks bijgehouden website te zien. De club kampt al jaren met financiële problemen. Was het vroeger de club van de beter gesitueerden, tegenwoordig is het juist de club van de minst draagkrachtigen, met veel leden met een migratie-achtergrond. De contributie is veel lager dan bij andere clubs, wat natuurlijk niet bijdraagt aan de financiële gezondheid. Ik heb geen actuele gegevens over ledenaantallen en dergelijke kunnen vinden.

Met voetbalclub SDO gaat het veel beter.Er voetballen meer dan 1000 leden, bij de Heren verdeeld over 4 Senioren teams, 11 Juniorenteams, 23 Pupillenteams en natuurlijk het G-team. Bij de Dames zien we 2 Seniorenteams, 10 Juniorenteams en 1 Pupillenteam.

Ook met voetbalclub BFC gaat het goed. Het eerste herenteam is onlangs gepromoveerd naar de 2de klasse. Er zijn 5 Heren- en 2 Dames-seniorenteams. Verder 19 Juniorenteams bij de jongens en 11 bij de meisjes. En maar liefst 43 Pupillenteams. Dat moeten toch ook al gauw 1000 of meer leden zijn.

Honkbalclub HCAW heeft meer dan 400 leden, van wie 270 actieve honk- en softballers, verdeeld over 14 honkbalteams en 4 softbalteams, waarvan echter maar 1 vrouwenteam. Daarmee is HCAW een van de grootste honkbalverenigingen van Nederland.In alle categorieën (Heren, Dames, Junioren, Aspiranten en Pupillen) acteert HCAW op hoog niveau.

De Gooische Hockeyclub is een reusachtige vereniging met meer dan 2300 leden, van wie ruim 1000 jeugdleden. Het is de grootste hockeyclub van het Gooi en een van de grootste van Nederland. Ze spelen op – naar eigen zeggen – een van de mooiste sportlocaties van Nederland, het terrein bij het Laegieskamp.

De Hilversumse Hockeyvereniging ’t Spandersbosch floreert ook en heeft nu zo’n 1500 leden. Ook zij vinden dat ze op een van de mooiste hockeylocaties van ons land spelen, namelijk Sportpark Crailo.

Rugby Club ’t Gooi heeft vandaag de dag zo’n 350 leden. Ze afficheert zichzelf als een van de oudste, meest gerenommeerde en snelst groeiende (rugby)clubs van Nederland.Heren 1 speelt in de Ereklasse, het hoogste landelijke niveau. Er is een grote jeugdafdeling, met teams in alle leeftijdsklassen.

Zwem- en Poloclub De Otters Het Gooi is sinds 1998 stabiel gebleven. De vereniging heeft momenteel 600 leden.

De Gooise Onderwatersportvereniging heeft ongeveer 200 leden. Je kunt er leren duiken, maar er wordt ook onderwaterhockey gespeeld.

 

 

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 147 gasten en geen leden online