Home
Open Menu
Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 35, nummer 3 (december 2019), pag 30-31

Zwemmen in het Gooi

Nol Verhagen

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeeldingen zijn aanklikbaar voor vergroting 

        
 
   

Lange-afstandzwemmer Ferry Weertman, goed voor goud op de 10 km tijdens de Olympische Spelen van 2016, is niet de eerste succesvolle zwemmer uit onze regio. Hilversum, Naarden en Bussum zijn al decennia lang leveranciers van Nederlands, Europees en Wereldkampioenen.

 

Medailles

Denk maar aan Ada den Haan, die maar liefst 9 keer een Wereldrecord en 10 keer een Europees record verbeterde. Of Marianne Heemskerk die tijdens de Olympische Spelen van 1960 een zilveren medaille veroverde op de 200 m vlinderslag. En dan hebben we het nog niet gehad over Corrie Schimmel (22 Nederlandse en 10 Europese records), Jans Koster (2 Europese en 2 Wereldrecords), Tineke Lagerberg (bronzen medaille tijdens de Olympische Spelen van 1960, Adrie Lasterie (3 gouden medailles tijdens de Europese Kampioenschappen van 1962 te Leipzig) en Reggie de Jong (bronzen medaille tijdens de Olympische Spelen van 1980).
Of over de waterpoloërs die jarenlang op het hoogste niveau meestreden – de dames van ’t Gooi werden tussen 1978 en 1984 6 jaar achter elkaar landskampioen. Hoewel toegegeven moet worden dat de Hilversumse Robben ons in dat opzicht de loef afsteken: 29 keer landskampioen bij de dames, 11 keer bij de heren.

 

Z. & P.C. ’t Gooi

Zwem- en Poloclub ’t Gooi werd opgericht in 1950. In Hilversum bestond al vanaf 1932 een bloeiende watersportvereniging, HZC. Wat meer is: in 1939 had zich al een tweede zwemclub afgesplitst, namelijk de hierboven al genoemde Robben. Ook ’t Gooi zou zo’n scheuring meemaken, in 1957, wat resulteerde in de oprichting van Zwem Vereniging Naarden. In de geschiedenis van ’t Gooi en ZV Naarden vinden we nog vaker scheidingen en toenaderingen. Kennelijk is het zwemwereldje nogal beweeglijk. Debet daaraan zijn spanningen tussen recreatiezwemmers en wedstrijdzwemmers, banenzwemmers en waterpoloërs, en voorts de rol van geliefde dan wel gehate trainers en coaches.

       
De legendarische trainsterWil van Breukelen
 

ZV Naarden was buitengewoon succesvol: de hierboven gememoreerde successen werden voornamelijk behaald in de jaren zestig en zeventig, toen Wil Bunschoten-van Breukelen er als trainster de scepter zwaaide. Zij ontwikkelde nieuwe, baanbrekende trainingsmethoden, zowel in het water als op het land, overigens in navolging van de Hilversumse grootmeester Jan Stender. Veel meters maken was voor beiden de basis van de zwemtraining. Ze legden daarmee ook de basis voor de Nederlandse successen bij het langebaanzwemmen.

 

Leren zwemmen van kampioenen 

        
 
Welkom aan de kampioenen in 1961

De zwemploeg van ’t Gooi werd bij de scheiding in 1957 sterk getroffen door het vertrek van talent naar ZV Naarden en concentreerde zich in arren moede maar op het waterpolo en het leszwemmen. Want dat moeten we niet vergeten: al die zwemverenigingen verzorgden zwemlessen voor de bekende diploma’s A, B en C. Heel wat Bussumse kindertjes, nu wellicht lezers van Bussums Historisch Tijdschrift, hebben leren zwemmen van Nederlands, Europees of zelfs Wereldkampioenen! 

 
         

Soms werd de vereniging opgeschrikt door heftige bewegingen. Zo kwam er begin jaren zeventig een grote groep talentvolle zwemmers over van de Robben. In 1983 vertrok daarentegen een groep van 20 zwemmers met hun trainer en richtte de nog steeds bestaande (Hilversumse) zwemvereniging Torpedo op. Een jaar later, in 1984, kwam er een volledige heren jeugd-waterpoloploeg over van de Robben. En in 1992 kwam er een groep van 10 zwemmers over van het eerder afgescheiden Torpedo. ZV Naarden was inmiddels in 1975 omgedoopt in De Otters.

 

Toch weer samen

Intussen hadden de drie Bussumse zwemverenigingen (’t Gooi, De Otters en de in 1967 opgerichte Gooise Onderwatersport vereniging) elkaar in 1987 gevonden in de exploitatie van de kantine van het zwembad.Maar het duurde toch nog tot 1998 voor het tot een fusie kwam tussen De Otters en ’t Gooi. Sindsdien zwemt Zwem- en Poloclub De Otters Het Gooi ijverig verder in Sportcomplex De Zandzee in Bussum.

 

Bron
H.J. Molenaar, Voor een breder beeld; beknopte historie van Z. & P.C. De Otters Het Gooi (ook te vinden op de website van de club)

 

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 81 gasten en geen leden online