Home
Open Menu
Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 34, nummer 3 (december 2018), pag 39-40

BUSSUM IN BOEKEN

Klaas Oosterom

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeeldingen zijn aanklikbaar voor vergroting

 

In deze rubriek bespreekt Klaas Oosterom boeken die passen bij de thema’s in dit nummer. De boeken zijn bij de HKB in te zien en mogelijk via internet te koop.

 

K.P.C. de Bazel (1869-1923)

Vormgever van een nieuwe wereld luidt de ondertitel van dit zakboekje, dat in 2007 als deel 16 in de Miniaturenreeks van Bekking & Blitz verscheen.

De Bussumse architect De Bazel was theosoof en vrijmetselaar en zijn binnenhuis-, meubel- en gebouwontwerpen kwamen uit die levensbeschouwing voort. In het met veel foto’s en tekeningen geïllustreerde boekje staat een biografie, met veel aandacht voor zijn werk. Ook de theosofie en de vrijmetselarij worden nader verklaard. Veel aandacht wordt besteed aan zijn bekendste werk: het kantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM) aan de Vijzelstraat, nu het Stadsarchief van Amsterdam.

De auteur van dit gebonden boekje met leeslint is de kunsthistorica dr. Marty Th. Bax.
ISBN 90 6109 5972.

 

 

Bussum, verdwenen dorpsbeelden en Bussum, beeld van een dorp

De Bussums historicus Martin Heyne heeft in de jaren zestig van de vorige eeuw een groot aantal foto’s in Bussum gemaakt. In de jaren negentig kwamen er bij Boekhandel Los twee boekjes van hem uit met elk een kleine honderd foto’s met duidelijke en royale bijschriften:

Bussum, verdwenen dorpsbeelden
Behalve veel moois staan er ook foto’s in van lelijke bouwsels en plaatsen. Prachtige villa’s, mooie doorkijkjes en machtige bomen. Verder de typische, nu verdwenen dorpsbeelden, zoals boerenerfjes, oude schuren en woningen met bordjes Onbewoonbaar verklaarde woning.
Het boekje bevat 96 blz.       ISBN 90 9011 218 9.

Bussum, beeld van een dorp
Behalve beelden van het oude dorp is er ook ruime aandacht voor het Spiegel en de nieuwbouwwijken in zuid. In de Oostereng waren grote stukken nog niet bebouwd. Aan de Nassaulaan stonden nog huizen met een voortuin en aan de Melkweg waren nog boerderijen in bedrijf met een goed gevulde hooiberg.
Het boekje bevat 96 blz,        ISBN 90 8053 231 2.

 

Gooische Villaparken.

Ontwikkelingen van het buitenwonen in het Gooi tussen 1874 en 1940.

In het Gooi begon het buiten wonen pas toen in 1874 de spoorlijn werd aangelegd. Bussum en Hilversum hebben hier het meest van geprofiteerd. In dit met foto’s, tekeningen en kaarten geïllustreerd boek wordt duidelijk hoe dat gegaan is. Ook Laren, Blaricum en Huizen komen aan bod. Jannes de Haan schreef dit boek in 1990. Het bevat een literatuurlijst en een register, en heeft een omvang van 176 blz.

Schuyt & Co gaf dit boek als softcover uit.      ISBN 90 6097 277 5.

 

Dudok

Willem Marinus Dudok (1884-1974) behoort tot de grootste architecten van de 20ste eeuw. Dit rijk geïllustreerde boek bevat een selectie van zijn werk met aandacht voor bijzondere onderwerpen. In Bussum en omgeving heeft Dudok ook sporen nagelaten: de houten woningen aan de Godelindeweg in Naarden, de flats aan het Oranjepark/Nwe ’s-Gravelandseweg, de flats bij de Kom van Biegel en de flats met winkels aan het Julianaplein.

Het boek is geschreven door Annette Koenders en Arie Den Dikken. Het bevat 160 blz. en is uitgegeven door WBOOKS.
ISBN: 978 90 663 055 64.

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 237 gasten en geen leden online