Home
Open Menu
Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 34, nummer 3 (december 2018), pag 3

Bouwen in Bussum

van de redactie

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeeldingen zijn aanklikbaar voor vergroting

Bussum (en de rest van het Gooi) was omstreeks de vorige eeuwwisseling een walhalla voor architecten en aannemers. De spoorlijn had het Gooi bereikbaar gemaakt voor forenzen en de vermogende Amsterdammers stonden in de rij om hier een perceel te kopen en er een villa op te laten bouwen. Je hoeft maar door het Spiegel te lopen om te beseffen om wat voor kapitale panden het ging. En bedenk dan dat sindsdien heel wat percelen zijn verkaveld en flink in omvang zijn teruggebracht. In het vorige nummer van Bussums Historisch Tijdschrift besteedden we aandacht aan de verschillende bouwstijlen die zo’n eeuw geleden in de mode waren, met als hoogtepunt de Jugendstil, die de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs beheerste en die ook tot Bussum doordrong, onder andere in het werk van Willem Wiggers de Vries. In de praktijk buitelden in de decennia voor en na de eeuwwisseling de verschillende stijlen over elkaar heen en gingen de Bussumse architecten vaak eclectisch te werk, ongetwijfeld ook onder druk van (de smaak van) hun opdrachtgevers.

In dit nummer komen de architecten zelf aan bod. Bij ons onderzoek naar die architecten stuitten we op het probleem dat de meeste architecten hun sporen vooral hebben nagelaten in hun bouwwerken. Van en over henzelf ontbreekt vaak (bijna) ieder spoor. Dat geldt nog meer voor de grotere en kleinere aannemers die al die bouwwerken tot stand hebben gebracht. Dat gebeurde overigens vaak in een verrassend hoog tempo. Zo werd de eerste steen voor het oude Raadhuis aan de Brinklaan gelegd op 16 augustus 1884, terwijl het gebouw op 7 mei 1885 in gebruik werd genomen. De eerste steen voor de Gooische HBS werd gelegd op 21 januari 1911, waarna de school al in september van dat jaar haar deuren opende voor de eerste leerlingen!

De groei van Bussum kwam niet alleen tot uitdrukking in villa’s en villawijken, maar ook in openbare gebouwen, zoals het al genoemde Raadhuis uit 1885 en de verschillende openbare scholen: de Koning Willemschool (1886), de Koningin Wilhelminaschool (1899) en de Prins Hendrikschool (1905). In de eerste decennia van de 20ste eeuw werd eindelijk ook voor de gewone mensen (lees de arbeiders) gebouwd. Zo ontstonden door toedoen van de juist opgerichte woningbouwverenigingen het Sint Josephpark (vanaf 1913) en de Godelindebuurt (vanaf 1918). Maar we beperken ons in dit nummer niet tot het (verre) verleden. En niet alleen tot bouwen: er werd ook afgebroken. Zie het relaas over het Centrumplan uit de woelige jaren zeventig en dat over de teloorgang van Studio Irene uit de jaren tachtig. Zelfs het jongste verleden ontsnapt niet aan onze aandacht: zie het artikel over het project Landstraat Noord uit 2004.

In al die huizen werd en wordt ook gewoond. Vandaar ook een portret van een van de beroemdste Bussumers, Jan des Bouvrie – ‘de man die Nederland leerde wonen’.

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 246 gasten en geen leden online