HOME HKB
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 3, nummer 2 (maart 1987) pag 25


Het beeldje van "De Kleine Johannes"

J. Wurster (Jr.)

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeelding is aanklikbaar voor vergroting

      
   

 

Dit beeldje van "De Kleine Johannes", de hoofdpersoon uit het gelijknamige symbolische sprookje van Frederik van Eeden, is in feite een monument ter ere van de schrijver.

 

Het werd onthuld op 17 juni 1950 door Dr. Arnold Saalborn, toenmaals neerlandicus en docent aan de Gooische HBS te Bussum. Hij was voorzitter van het comité dat zich had beijverd voor de totstandkoming van dit gedenkteken, een creatie van Mevrouw M. Hudig-Heldring. Als plaats werd na ampele overweging gekozen voor het J.H. Biegel-plantsoen bij de Kom van Biegel, ongeveer tegenover de villa waar Van Eeden woonde alvorens later naar "Walden" te verhuizen.
Daar heeft het gestaan van 1950 tot 1975. Het materiaal was Franse kalksteen, een materiaal zeer gevoelig voor weersinvloeden en kwetsbaar. Na verschillende beschadigingen tengevolge van vorst, maar ook moedwillige vernielingen, werd tenslotte besloten tot verplaatsing naar de Ontmoetingsruimte van het Gemeentehuis te Bussum. Hier staat het weer opgesteld, na de restauratie van 1976/77 en in '80/81 in brons uitgevoerd, op de sokkel de Woorden "Waar de mensheid is en haar weedom, daar is mijn weg".

 

 

 

Actueel

HKB op Bussum Cultureel

Een team van de Historische Kring Bussum was zaterdag 18 september aanwezig op de manifestatie ‘Bussum Cultureel’, die op  de Havenstraat en het Wilhelminaplantsoen werd gehouden. De tent van HKB stond deze keer op de Havenstraat nabij de Kapelstraat.

Lees meer...

Foto van de maand

September 2021

Deze maand geen foto maar een tekening, gemaakt door F. Rosen in 1989.
Als we de tekening bekijken vanuit het Bussumse stratenplan kan de vraag zijn waar de tekenaar stond tijdens het schetsen van deze straat? Of voor welke zaak deze tekening een speciale betekenis had? Heeft u hierover meer informatie, mail het ons: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Klik HIER voor de oplossing van de foto van de maand augustus

Algemene  Ledenvergadering 2021

De Algemene Ledenvergadering wordt gehouden op woensdag 29 september in de Wilhelminakerk te Bussum. Voorafgaand aan de vergadering verzorgt de Hilversumse archeoloog Sander Koopmans, voorzitter van AWN (vereniging van vrijwilligers in de archeologie), afdeling Naerdincklant, een lezing over de Gooise zandafgravingen.
Voor het gehele programma klik op onderstaande  "lees meer"

Lees meer...

NPO besteedt aandacht aan 70 jaar Nederlandse televisie

Afbeeldingsresultaten voor npo70 jaar geleden op 2 oktober 1951 kwam de eerste officiële Nederlandse televisie-uitzending vanuit studio Irene in Bussum tot stand. Niet alleen de Historische Kring Bussum gaat aandacht aan dit jubileum besteden, maar ook de diverse omroepen.

Lees meer...

We hebben 60 gasten en geen leden online