Home
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 3, nummer 2 (maart 1987) , pag 0


Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeelding is aanklikbaar voor vergroting

 

Van de redactie

Sinds kort is de HKB een eigen elektrische typemachine rijk. Het resultaat er van is af te lezen bij het eerste artikel waarbij de mogelijkheden van typen in extenso benut zijn [drie koppen!]. Voorts dient gemeld dat het blad dikker is qeworden, omdat er besloten is deze jaargang 3 te laten eindigen met nogmaals een dik nummer komende herfst. De volgende jaargang loopt dan synchroon met de kalender. Dit brengt tevens met zich mee, dat in het januarinummer voortaan een jaarverslag wordt opgenomen; dit met het oog op de Jaarvergadering.

Opgenomen zijn liefst twee redevoeringen, in het verleden uitgesproken. Historisch interessant is die over de ontstaansgeschiedenis van de Gooische H.B.S. door de huidige rector Olberts. Geel's rede is getiteld Schrijvers in Bussum en diende voor de opening van de tentoonstelling 100 jaar Schrijvers in Bussum.

De heer Wurster scheef een korte herinnering aan Van Eeden. Zijn zoon reageerde op de oproep betreffende niet geplaatste kopij in het boek Gooise verhalen.

Ina de Beer werkte een gehouden interview om tot een artikeltje over Antoon van der Geer.

Passend in het historisch kader van dit nummer is een hoofdstuk uit Goilanda pittoresca [schilderachtige Gooi] van J.H. Biegel, geschreven t.g.v. het bezoek van de Koningin Moeder Margherita van Italië in de herfst van 1905 aan paleis Soestdijk. Tiddo Nieboer vertaalde het hoofdstuk over Bussum e.o. uit het Italiaans, waarbij de heer Langemeijer enige notities plaatste.

Uit de krant ook dit maal enige knipsels. Curieus zijn de Bussumse realia uit een Gids "Adverteerend Nederland" van 1939. Regionale activiteiten ontbreken niet.

     

Jubileumboekje

Tijdens de officiële opening van de nieuwbouw
van de Kon. Emmaschool in Bussum is zaterdag
een jubileumboekje gepresenteerd, dat gewljd is
aan het 70-jarig bestaan van de school in 1985.
Ook toen zijn veel foto's genomen van oud-
leerlingen uit allerlei perioden dat zij op deze
openbare school zaten. Die foto's zijn ook in het
boekje verwerkt. Belangstellenden kunnen het
boekje Kon. Emmaschool 1915-1985 voor vijftien
gulden aanschaffen via mevrouw P. Schumacher
(tel. 02159-42038), de voorzitter van de ouderraad
.

     

P.S.
Aan de opening van de 70-jarige Koningin Emmaschool (21 febr. jl.) kon nog geen aandacht besteed worden.
Overigens noemt Biegel in 1905 al een totaal van 18 scholen in Bussum.(zie pg. 34). Bijgaand de aankondiging van het Jubileumboekje.

        
 
Oud suikerzakje JAN TABAK
 

Voorts staat nog het 300-jarig bestaan
van Jan Tabak voor de deur.

 

 

 

 

 

 

 

Actueel

Veel meer struikelstenen in Gooise Meren

Ruim zeshonderd struikelstenen zullen de komende jaren binnen de gemeente Gooise Meren worden geplaatst. Dat zegt de recent opgerichte Stichting Struikelstenen Gooise Meren. Het gaat om herdenkingsstenen die in de stoep worden geplaatst voor woningen van waaruit bewoners in de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd naar Duitse vernietigingskampen .In Naarden en Bussum liggen er nu nog geen twintig stenen, maar dat zullen er uiteindelijk vele honderden worden op basis van een lijst die is opgesteld door Hans Jonker, die research heeft gedaan in het bevolkingsregister.

Lees meer...

Foto van de maand

Augustus 2022

Onderaan deze foto staat  “Bussum, Mouwtje”....
Is dat wel zo? Het huis met het rieten dak en het huis met de grote schoorsteen kunnen wij niet als zodanig lokaliseren. Is er iemand van onze lezers die de huizen op deze foto herkent en weet waar deze staan of gestaan hebben? En misschien bij benadering het jaar waarin deze foto is gemaakt? 
Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l  Alvast hartelijk dank voor uw reactie

Lees meer...

HKB Nieuws

SNEAK PREVIEW BHT

  

Het Bussums Historisch Tijdschrift is weer in aantocht. Het septembernummer is naar de drukker gestuurd en wij kunnen de bezoekers van deze website alvast een blik gunnen op het omslag.

Zoals zo vaak is het een themanummer, dit keer gewijd aan het onderwerp dat gekozen is voor het Open Monumenten-weekeinde op 10 en 11 september. Bensdorp speelt daarbij een belangrijke rol. Op zondag 11 september is de Historische Kring Bussum te gast bij de huidige eigenaar van het restant van de voormalige Bensdorpfabriek, House of Dialogue.

Het vernieuwde Bensdorp-complex was de winnaar van de K.P.C de Bazel-publieksprijs.

 

We hebben 51 gasten en geen leden online