Home
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 3, nummer 1 (oktober 1986) pag 32-33


AGENDA ACTIVITEITEN tot februari 1987

van de redactie

Klik hier voor de PDf versie van dit artikel

 

HISTORISCHE KRING BUSSUM

3 november t/m 21 november: Expositie "Bussumse schrijvers" Officiële opening op 3 november in de nieuwe Openbare Bibliotheek Brinklaan. Aanvang: 20.00 
8 december: Lezing met dias "Hoogtepunten uit de restauratiewerkzaamheden door Jan Verhoeven. [Zie ook pg. 29/30 1 ] Openbare Bibliotheek Dr. A. Kuyperlaan 5. Aanvang 20.00 

   

Het Documentatiecentrum van de Historische Kring in de Bibliotheek aan de Dr Kuyperlaan is voortaan geopend op maandag en donderdag van 10.00 tot 12.00  Bezichtiging / raadpleging van verzamelde voorwerpen, foto's , boeken enz. Aanvullende Bussumse realia zijn welkom en kunnen gefotografeerd/gekopieerd worden. Een ieder is hartelijk welkom.

   

Voorlopig in 1986/87 in Expositieruimte "Ter Schuure" Brinklaan 146b
Gebruiksvoorwerpen, kleding etc van rond de eeuwwisseling met o.a. collectie toneelkleding en attributen. Geopend do en zat van 10.00 tot 16.00

20 december Vituskerk Interkerkelijke Volkskerstzangviering. Tevens wordt rondom de kerk door de Werkgroep 'Behoud en restauratie St.Vituskerk' een "Kerstmarkt" georganiseerd. Aanvang van de Kerstzang 19.30

 

STICHTING TUSSEN VECHT EN EEM

10 jan: "Nieuwjaarsbijeenkomst" voor donateurs en belangstellenden in het Rechthuis te Ankeveen. Aanvang 15.00 uur.

 

HISTORISCHE KRING BAARN Bijeenkomsten in 't Trefpunt Kerkstraat. Aanvang 20.00
14 okt: Lezing over een in 1749 bij de kust van Engeland vergaan V.O.C.-schip. Spreker: Hr. K. Ter Laan, medewerker van de Stichting V.O.C.-schip.
11 nov: Lezing over de watergeuzenn. Spreker: Dr. J.A.C. de Mey.

 

HISTORISCHE KRING BLARICUM Bijeenkomst in het Vitusgebouw. Aanvang 20.00
28 nov: Een genealogische avond over "Blaricumse geslachten".

 

HISTORISCHE KRING HUIZEN   Bijeenkomst in de "Boerderij". Aanvang 20.00
20 nov: "Ruilbeurs" van allerlei historische zaken.
In samenwerking met de Huizense Historische Kring is de Stichting Huizer Museum ontstaan. De basis voor het museum vormt de mooie col1ectie"Huizer Klederdrachten".

 

SINGER MUSEUM LAREN
11 t/m 14 nov: Kunstveiling "Larense en Gooise schilders e.a.".
Antiekveiling: meubelen, sieraden, zilver, aardewerk, en een 19e-eeuwse collectie merklappen. Kijkdagen 7, 8 en 9 nov.

 

VESTINGMUSEUM NAARDEN
20 dec t/m 4 jan: Expositie: "Naarden door de ogen van Greta en Adri Pieck". Tekeningen en gravures uit het bezit van het Rijksarchief te Haarlem

 

VOLKSUNIVERSITEIT NAARDEN/BUSSUM Brinklaan 117, tel. 30539
23 okt: Lezing met dia's: "De Nederlandse kunst van de 16e eeuw". Ingegaan wordt op de tentoonstellingen, die over dit onderwerp in de diverse musea te zien zijn. Spreker: Mw. Prof. Dr. I.M.Veldman.
11 dec: Lezing over de restauratie van de plafondschilderingen van de Grote kerk van Naarden. Spreker: Pastoor A.J. de Bruin.
Op 13 dec. volgt een rondleiding door de kerk.
28 jan: Lezing met dia's: "Schilders rondom Hamdorf". Spreker Prof. J. van Wessem.

 

CULTUREEL CENTRUM DE VAART Goois Museum Vaartweg Hilversum. te1.292835
tot 7 dec: Expositie: "100 000 jaar Gooise grond". De geologische ontwikkeling van het gebied tassen Vecht en Eem.
29 okt: Lezing Historische Kring Albertus Perk: "De Gooise Heiden. Spreker: Hr. Jasper van het Goois Natuurreservaat.
26 nov: Lezing Historische Kring Albertus Perk: "De middenstand in Hilversum" (vervolg van een eerdere lezing over dit onderwerp). Spreker: Hr. Noordman,
dec/ jan: Expositie: (onder voorbehoud) "Klokkenmakers in Hilversum".

 

STREEK/GEMEENTEARCHIEF Hilversum Oude Enghweg 23 tel 292646
Ter inzage selectie uit: "Aanwinsten van het streekarchief": De gemeentelijke archieven van Nederhorst den Berg. De archieven van de Hervormde kerken in Ankeveen, Blaricum, Kortenhoef en Hilversum. De collectie van de heer E.W. de Lange uit Hilversum. Diverse nieuwe polderarchieven.

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 36 gasten en geen leden online