Home
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 3, nummer 1 (oktober 1986) pag 28


71-jarige Bussumse verschijnt met gedichtenbundel

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

Van Bea Braam (geb. 27-7-1915 te Naarden, verschenen in het  Contactblad Jrg 1 nr 3  reeds één prozabijdrage en 2 gedichten.
Ook Gooise verhalen nam bijdragen van haar op.
Willern Brandt plaatste indertijd al gedichten van haar in 'zijn' Bussumsche Courant.
Op 27 september jl. verscheen een dichtbundeltje (dat in zeer beperkte oplage in 1984 voor intimi verschenen was).

Gooi- en Eemlander 27-9-1986:

(Van onze medewerkster Tamira Scheerder

 

BUSSUM - ,,Als kind las ik al drie boeken per week. Boeken zijn altijd mijn grootste vrienden geweest", aldus Bea Braam. Deze week verscheen van de 71-jaige Bussumse de gedichtenbundel 'Een handvol bloemen', een autobiografische bundel waarin ondermeer de oorlog ter sprake komt. Rond 1940 begon mevrouw Braam met het schrijven van gedichten. Daarnaast werd er druk over en weer gecorrespondeerd met mensen die zich bezig hielden met literatuur. Haar gedichten zijn nooit eerder in bundel uitgegeven. Wel werden er in de verzameling Gooise Verhalen, die in het najaar verscheen, twee bijdragen van haar opgenomen.

Mevrouw Braam: ,,Ik houd er niet van om met mijn werk te leuren. Ik schrijf puur voor mezelf. Toevallig werd ik door de uitgever benaderd. Ik vind het leuk dat er aandacht aan wordt besteed, maar ik zou er zelf nooit opkomen".

Marcus van der Heide is de uitgever van de gedichtenbundel. Hij leerde Bea Braam kennen via de Historische Kring Bussum.
Van der Heide: ,,De gedichtenbundel is in een oplage van 70 verschenen en niet bedoeld voor de handel. Ik verwacht ook niet dat er een herdruk zal komen. We hebben her en der in Bussum wat boekjes verspreid. Ze liggen onder andere in de boekhandels ter inzage. Ze kunnen daar worden besteld of bij de auteur zelf voor de prijs van zes gulden". 
Bea Braam woont aan de Nieuwe Brink 39.

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 45 gasten en geen leden online