HOME HKB
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 3, nummer 1 (oktober 1986) pag 21


Felicitaties gaan uit naar:

van de redactie

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeelding is aanklikbaar voor vergroting

 

1 Muziekvereniging Crescendo met het 95-jarig bestaan.
Naar wij vernemen wordt er aan het Jubileumboek 100 jaar gewerkt, zodat wij over vijf jaar ongetwijfeld op deze, één der oudste (na Toonkunst !), muziekvereniging terugkomen.

2 Turnclub "De Oude Garde" met het 81-jarig bestaan.
Pas op de Infomarkt van 30 augustus jl. werd ons de 'Geschiedschrijving over het wel en wee' van 19 oktober 1985 ter hand gesteld.

3 Bussums Schaakgenootschap met het 75-jarig bestaan.
Voorzitter Ton Sibbing deelt mee dat aan een Herdenkingsbulletin gewerkt wordt. De officiële stichtingsdatum is 2 oktober 1911.

4 Het Goois Lyceum met het 75-jarig bestaan.
Onder redactie van Drs. J.P. de Zeeuw zag een kloek Gedenkschrift van 74 pgg het licht, waarin Dr. de Vrankrijker de eerste "Vijftig jaar Gooise H.B.S." voor zijn rekening neemt (pag. 2-19). Wij voegen aan het boek nog een illustratie toe, waarop wij toevallig stoten:

"De hoeksteen-legging voor de Gooische Hoogere Burgerschool met 5-jarigen cursus te Bussum, Zaterdag 21 Jan. j.l. 
in tegenwoordigheid van Burgemeester Mr. s' Jacob, autoriteiten en belangstellenden.
Het schoolgebouw, dat deze schilderachtige streek in hooge mate ten goede zal komen, verrijst op een terrein nabij
den Brediusweg, terwijl de opening in September a.s. zal plaats hebben; als directeur treedt op Dr. Fabius, thans
leeraar te Dordrecht".
Bericht in De Prins van januari 1911, aangetroffen in het knipselarchief van De Vaart Hilversum
    
   

Actueel

Werelderfgoed, ook in Bussum

De Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft eindelijk een plaats op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco.De linie staat nu samen met de Stelling van Amsterdam (sinds 1996 Werelderfgoed) op deze lijst als 'de Hollandse Waterlinies'. De verdediging van het land met water als bondgenoot, is nu internationaal erkend als uniek en onvervangbaar. De Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland, is een 85 kilometer lange linie met 45 vestingen, 6 forten en 2 kastelen. In 2011 kwam het op de voorlopige lijst voor een UNESCO-nominatie. Ook Fort Werk IV in Bussum, een verdedigingswerk uit 1869, maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Lees HIER meer over dit fort. Het Erfgoedfestival Gooi&Vecht besteedt deze zomer aandacht aan de waterlinie.

Foto van de maand

Juli 2021

Het zal de meeste oudere Bussummers geen moeite kosten bij deze foto te bedenken wat zich hier afspeelt. Ook niet waar dit was. Misschien wel wanneer!
Nu we zien hier een opname van de eerste televisie-uitzending van de NTS in studio Irene te Bussum op 2 oktober 1951. Binnenkort is dat 70 jaar geleden en gaan we daar als HKB uiteraard bij stilstaan! De vraag aan u is: Wie zien we hier? Wie kent na zoveel jaren nog één of meer van deze pioniers uit TV-land? Misschien iemand uit uw kennissenkring of familie? Mail uw reactie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De foto van de maand juni is opgelost. Klik hier voor het antwoord

We hebben 41 gasten en geen leden online