Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 3, nummer 1 (oktober 1986) pag 15

Boekbespreking

Klik hier voor de PDF versie van dit atikel

 

Albert J.J. van de Bunt: Nostalgisch gezicht Bussum

Uitgeverij Technipress (Plaats en jaar van uitgave niet vermeld; pagina's niet genummerd) Prijs ƒ 24,90

 

A.C.J. de Vrankrijker

De uitgever heeft het boek goed verzorgd, de auteur niet. Hij legt ons tal van slordigheden en aperte fouten voor. Dat begint al dadelijk in de regels twee en drie van het 'Woord vooraf'. Daar wordt gezegd, dat de naam Bussum het eerst genoemd wordt in de 'Informatie' van 1514. Hier heeft Albert van de Bunt een auteur uit een ver verleden geraadpleegd: we weten al meer dan een halve eeuw dat Bussum wordt genoemd in de baljuwrekening van Berndt van de Dorenwerde, en wel onder het jaar 1306, op datum 6 september. Uit 1387 kennen we een vermelding bij een deling van venen.
Iets verder in het Woord vooraf worden tien Bussumse bijnamen van weleer genoemd. Ze zijn overgenomen uit een iets langer rijtje in 'Bussum in oude ansichten'. Onderaan de bladzij verontschuldigt zich de auteur over het feit dat enkele foto's minder scherp zijn doorgekomen. Het gaat hier om afbeeldingen, waarvan de auteur vermoedelijk geen origineel ter beschikking had, en die hij uit het genoemde ansichtenboekje [bij De Vrankrijker welbekend uiteraard] overnam. Bij menig foto herken ik datzelfde boekje als bron van het bijschrift.

De wandeling door Bussum begint bij De Gooische Boer.
Ik laat enkele aanmerkingen volgen. Op de derde fotopagina staan onder elkaar 2 foto's van de Josef Israëllaan, genomen van de Huizerweg af. De ene is tien jaar ouder dan de andere. Het verschil is te gering om opname van een tweetal te rechtvaardigen. Dezelfde hoek vinden we op de 14de bladzijde van achter gerekend. Hier noemt de auteur het echter 'Het eerste deel van de Brediusweg'! Op de negende fotopagina staat een foto van een laan bij de Huizerweg, naar de plaatsing te oordelen het Singel. Men ziet echter heel andere villa's dan daar ooit gebouwd werden. Hier is een ansicht gebruikt waar de maker een foutief onderschrift onder zette. Op één der edities staat inderdaad het woord Singel, maar het stelt een deel van de Koningslaan voor.

Op fotopagina 35 zien we onderaan de markt en daarboven een laan in het 'Wilhelminapark'. Ze worden beide in het Wilhelminaplantsoen gesitueerd. Ten onrechte: het Wilhelminapark moet men zoeken bij het station over de grens met Naarden. Afgebeeld is de Prins Hendriklaan.
Nog wat verder vindt men op een linkerpagina een foto van het Willem Bilderdijkplantsoen in 1947. Er staat echter een boogbrugje op, dat in 1944/45 door de Duitsers is weggehaald. Van dit plantsoen zijn liefst zeven foto's opgenomen. De auteur had zich hier kunnen matigen om ruimte te winnen voor andere facetten van Bussum, die ik node mis.

Albert van de Bunt woont in Dokkum. Blijkbaar toch te ver weg om zich goed op de hoogte te stellen en een meer verantwoorde keuze te maken, zonder opvallend sterk te steunen op een eerder uitgekomen boekje.

De vrij uitvoerige aandacht die ik in het bovenstaande aan het werk van Albert besteedde, verdient hij eigenlijk niet; een waarschuwing heeft echter zin en dient dan gemotiveerd te zijn.

Augustus 1986
A.C.J. de Vrankrijker

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 38 gasten en geen leden online