Home
Open Menu
1Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 3, nummer 1 (oktober 1986) pag 1

OPENING LITERAIRE TENTOONSTELLING 3 november 20.00

De Voorbereidingscommissie

Klik hier voor de PDFversie van dit artikel

Vorige zomer werd in De Vaart te Hilversum de Tentoonstelling Tachtigers en het Gooi georganiseerd. Aanleiding was de oprichting van De Nieywe Gids, honderd jaar geleden opgericht, de spreekbuis van de Beweging die de literatuurgeschiedenis is ingegaan onder de naam "De Tachtigers1'. Vanaf het eerste nummer van de Nieuwe Gids verscheen in afleveringen Van Eeden's De kleine Johannes.

Thans, honderd jaar nadat Van Eeden zich in Bussum vestigde (na zijn huwelijk met Martha van Vloten in april 1886) is het moment gekomen ook in Bussum een Literaire Tentoonstelling te organiseren. Uiteraard nemen de Tachtigers een grote plaats in. Immers de leidende figuren Van Deyssel, Van Eeden, Gorter en Kloos hebben allemaal korte of lange(re) tijd in Bussum vertoefd of gewoond.

Aangezien we van Gemeentewege een tegemoetkoming in de kosten hebben toegezegd gekregen, waarvoor onze grote dank, is een bescheiden Tentoonstelling van Bussumse Literatoren georganiseerd. Met zorg is een 25tal auteurs gekozen, alle reeds gestorven. Het zou een ondoenlijke zaak zijn uw aandacht te vragen voor meer dan 100 auteurs, waarbij ook de moeizame kwestie van wie wel/wie niet een rol zou spelen.

Gaarne nodiqen wij de leden en andere belangstellende uit op maandagavond 3 november de openinq in de nieuwe bij te wonen. Rudolf Geel, Bussums literator, die vorig jaat de Gemeenteprijs Bussum ontving, was gaarne bereid de opening te verrichten. De Werkgroep Documentatie zal voor een "vrolijke noot" zorgen.

 

Maandag 8 december eerstvolgende ledenbijeenkomst

We stellen het bijzonder op prijs dat uit eigen kring de restaurateur-kunstschilder Jan Verhoeven voor ons zal spreken. Hij zal dia's van zijn Kunstreizen vertonen en ons inwijden in het moeilijke werk van restaureren. Als 'inleiding' in dit blad reeds een interview met hem, zie pg. 29/30. We rekenen op een grote opkomst in de Bibliotheek aan de Dr.Kuyperlaan, 20.00

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 50 gasten en geen leden online