Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 3, nummer 1 (oktober 1986) pag 0

VAN DE REDACTIE

Marcus van der Heide

Klik hier voor de PDFversie van dit artikel
De afbeelding is aanklikbaar voor vergroting

 

Het Prins Hendrikpark als thema van dit nummer, zou je kunnen zeggen. De blik die je, komend uit het Station, op deze villawijk hebt, dreigt drastisch te veranderen, als straks het monumentaal  gelegen pand Prins Hendriklaan 1 moet wijken voor nieuwbouw van appartementen van zoveel verdiepingen hoog.. .
Martin Heyne verwoordde zijn lezing over het  "Park"  tot een artikel voor het Contactblad, terwijl Mevrouw Jensma, kort voor haar vertrek uit Bussum, nog schrijft over de Bibliotheek, waar zij in de dertiger jaren als stagiere werkte. Bij dit nostalgisch verleden past ook de kijk, die een zekere Van de Bunt op Bussum heeft, al is er sprake van wazigheid daarbij  (zie de bespreking van Dr de Vrankrijker). Historisch is (en wordt) ook het DORPSLIED VOOR BUSSUM.

Bijzonder verrast waren we over de reactie op het Begrafenisnummer: Koos Ruijzendaal verhaalt over een ver familielid, in het verre Italië begraven.

Geheel andere stof is die betreffende Verenigingen. We noemen er verschillende, doch slechts één krijgt extra aandacht. Doch dat de overige verenigingen even voorspoediglijk gedijen als   De 85 jarige Gooische!

Graag vragen wij uw aandacht voor het debuut van een 75 en een 71 jarige Bussumer, en nog voor de restaurateur-kunstschilder Jan Verhoeven.
Vergeet u ook de activiteiten in de Regio niet.

Het belangrijkste treft u overigens op de volgende pagina: de data van de eerstkomende Bijeenkomsten der Historische Kring.

 
Prins Hendriklaan 1 in de dertiger jaren

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 81 gasten en geen leden online